Изберете страница

Кои функции на iOS 10 не се поддържат от iPhone 5/5c?

Независимо колко харесваме и сме привързани към своя iPhone, на всички ни е ясно, че с развитието на операционната система, все някога ще дойде времето, когато по-старите модели няма да са в състояние да поддържат всички нови и интересни функции в нея.

Може би за Apple би било най-лесно просто да отпише тези модели от списъка с поддържаните от новата версия на операционната система, но компанията полага огромни усилия да не разочарова своите фенове. Именно заради това, след пускането на iOS 10, iPhone 5 и iPhone 5c все още са сред тези, които получиха актуализацията, но с някои ограничения, поради особеностите на хардуера си. В следващите редове ще разгледаме именно тях.

iOS 10 донесе значителни промени и подобрения в приложението за снимки Photos. Нов албум, наречен People, който автоматично разпознава снимките, съдържащи едно и също лице. Друга нова функция е Memories, която автоматично създава слайдшоу от снимки и видео клипове със саундтрак и прекрасни ефекти. Вероятно именно поради хардуерните ограничения, нито една от тези функции не е налична за iPhone 5/5c.

Новата възможност Rise to Wake, която позволява да се събуди дисплея на телефона, когато той бъде повдигнат, също не се поддържа от по-старите модели. Всъщност тя е налична само за iPhone 6s/6s Plus, SE и разбира се iPhone 7/7 Plus.

Функции като Apple Pay, Night Shift, Touch ID и 3D Touch, които съществуват още преди премиерата на iOS 10, също са недостъпни за iPhone 5/5c, по тази причина. Просто тези устройства не разполагат с интегриран Touch ID сензор в хоум бутона и нямат чувствителен на натиск дисплей, който е необходим за използването на 3D Touch технологията.

Също така някои от новите възможности на Safari, Burst photos и Slow-mo видеото, както и тези за проследяване на стъпки и движения, без Apple Watch ще останат недостъпни за по-стария хардуер на любимите ни телефони.

Всичко това означава, че освен ако не закупят ново устройство, собствениците на по-стари модели iPhone за съжаление няма да могат да се възползват от всички нови функции, които предлага най-големия ъпдейт на iOS до сега. Истината е, че колкото и да е добър за своето време един телефон, той рано или късно се нуждае от подмяна.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This