Мащабно проучване, включващо над 2000 души сочи, че 19% от тези, които притежават устройства на Apple, са много заинтересовани от покупката на HomePod, а това всъщност е сравнимо с 13% от населението.

Бъдещите купувачи на интелигентния високоговорител го поставят на трето място в списъка, като явният фаворит е Amazon Echo със 17%, следван от Dot отново на Amazon с 12%, докато наравно с HomePod се класира и Google Home.

Не е изненада, че цената е обявена за най-важен фактор при избора на устройство, но марката е следващият по важност показател. Интересното е, че само 14% от анкетираните са заявили, че точността на разпознаване на речта е ключов фактор, което предполага, че Apple може би направи правилния избор, позиционирайки HomePod на първо място като интелигентен говорител, а чак след това като устройство със Siri.

Резултатите от проучването са показателни – 45% от собствениците на Apple устройства и 41% от потребителите като цяло заявяват, че са заинтересовани от покупката на HomePod, но по правило за потенциални купувачи се считат само тези, които посочват, че са много заинтересовани.

Същевременно това, че почти една пета от собствениците на Apple устройства, изразили категоричен интерес към продукта е наистина добра новина за компанията, след като Amazon обяви през февруари, че е продала 8.1 милиона Echo, а HomePod струва почти двойно (349 срещу 179 долара) и е позициониран като премиум устройство, но в интервю наскоро, Тим Кук сподели, че не е загрижен за тази ценова разлика.

Ако си спомняте, когато iPod беше представен, много хора казаха: „Защо някой би платил 399 долара за MP3 плейър?“, подобни реакции наблюдавахме и когато дебютираха iPhone и iPad. Все пак до колко голям ще е успехът на HomePod, ще разберем когато той излезе на пазара през декември.