Сървърите на Apple са всеизвестни с високото ниво на защитата си и до сега компанията не беше срещала големи проблеми, които да изложат потребителските данни на риск. Оказва се обаче, че макар, че повечето хакери не могат да пробият тази защита, един 16 годишен австралиец е успял да го направи, открадвайки около 90 GB секретни файлове и достигайки до дори до потребителски аканути, като запазил всичко в папка, наречена “hacky hack hack”.

Адвокатът, защитник на тийнейджъра твърди, че детето всъщност е голям фен на Apple и иска да работи за компанията. Името му разбира се не може да бъде обявено, защото то все още е непълнолетно, но и защото е добре известно в хакерското общество. От своя страна Apple е много чувствителна на тази тема и това е разбираемо.

Тийнейджърът е използвал VPN и други системи, за да скрие самоличността си за около година, като е имал достъп и до оторизирани ключове за потребителски профили. Пробивът очевидно е работил добре, докато компанията не го е открила и запушила, но не е ясно какво точно е откраднал младежът и как се е случило всичко. Всъщност Apple успяла да идентифицира серийните номера на лаптопите, използвани за атаките и така разследваенто стигнало до Австралия. Местната федерална полиция конфискувала двете машини, мобилен телефон, хард диск и открила доказателства за процеса, както и папката “hacky hack hack”. Тийнейджърът, който се е похвалил с успеха си в WhatsApp се е признал за виновен и очаква решението на съда, а може би и покана за работа в Apple.