Изберете страница

13 от най-добрите функции на iOS 13

След три месеца бета тестове iOS 13 вече е достъпна за изтегляне за всички. Новата версия на операционната система има много нови неща, които можете да изпробвате, но аз ще се спра на 13 от най-добрите й функции.

Apple Arcade

iOS 13 носи поддръжка на Apple Arcade, коята стартира за бета тестерите по-рано тази седмица. Абонаментната услуга ви дава достъп да колекция от топ игри, срещу такса от 4.99 долара месечно и има един месец гратисен период. Наред с това iOS 13 добава поддръжка за контролери, което означава, че вече можете да свържете своя Xbox или Playstation контролер с телефона и да го използвате за игра.

Dark Mode

След години спекулации, една от най-популярните функции на iOS 13 несъмнено ще е тъмният режим, който можете да планирате кога да се включи, или да активирате ръчно от настройките, или контролния център. Новите тапети също са оптимизирани за него и автоматично се променят, когато превключвате режима. Тенденцията е и приложенията от трети страни да добавят поддръжка на Dark Mode.

Photos

Приложението Photos също получи основни актуализации с iOS 13. Подобренията улесняват преглеждането на стари снимки, докато скрийншотите и дублиращите се кадри са скрити. Има нов раздел, който улеснява сърфирането в галерията и позволява разглеждането на снимките и лесното им намиране и споделяне по дни, месеци и години. Подобренията включват още On this Day, където ще намерите кадрите, направени на тази дата предишните години, интелигентни визуализации и автоматично възпроизвеждане.

Camera

С iOS 13 приложението Camera получава някои забележителни подобрения – вече можете да регулирате интензивността на портретното осветление, което според компанията ще ви помогне да постигнете по-силен ефект. Има нов High-Key Light Mono ефект за потребитерите с iPhone Xr и по-нови модели.

Sign in with Apple

Sign in with Apple е новата платформа за вход на компанията, насочена към поверителността и същевременно една от отличителните характеристики на iOS 13. Тя ви позволява лесно да се вписвате в приложения и сайтове, използвайки Apple ID, без да попълвате формуляри и да създавате нови пароли. Има опция за скриване на имейла, за да не го споделяте с конкретно приложение, а разработчиците от трети страни ще добавят поддръжка на ункцията до края на годината.

Messages

Съобщенията също получават някои подобрения с новата версия на операционната система – вече лесно можете да споделяте името и снимката си с приятели, когато започвате разговор, или когато отсрещната страна ви отговори. Можете да изберете дали това да се случва с всички, само с контактите, записани в телефона ви, или изобщо да не се случва. За снимка можете да изберете и Animoji, или монограм. Имаме още нови стикери, Memoji, драстично подобрение в търсенето, нови Animoji и др.

Health

Apple направи много подобрения в здравното си приложение – вече има поддръжка за проследяване на цикъла с прогнозиране на периоди, известия и прочие, нов обобщен изглед, който динамично предоставя най-важната информация, страница с профили, интерактивни диаграми и филтри, поддръжка за проследяване нивото на шума с Apple Watchи т.н.

QuickPatch keyboard

След години на съпротива, Apple най-сетне добави поддръжка за клавиатура, базирана на жестове, която ви позволява да прокарвате пръста си от една буква до друга, за да въведете дума. Тя работи успоредно с нормалната клавиатура, така че не е нужно да ги превключвате всеки път.

Privacy

Apple направи много промени в разрешенията за местоположение на приложенията и в порзрачността на iOS 13. Вече ще получавате известия, когато приложение използва вашето местоположение на заден план, за да можете да решите дали да актуализирате разрешението. Компанията затваря и някои от начините, по които разработчиците са имали достъп до вашето местоположение, без съгласието ви, използвайки WiFi и Bluetooth.

Reminders

Приложението за напомняния е изцяло променено с по-мощни начиин за създаване, организиране и проследяване на вашите задачи. Сега Siri предлага напомняния, което улеснява добавянето на нови, има и поддръжка за прикачени файлове, нова бърза лента с инструменти, интелигентни списъци и др. Интелигентните списъци ви позволяват да следите предстоящите си напомняния с интерфейс, който автоматично ги организира и показва на база на графика ви.

Performance improvements

Миналата година Apple се съсредоточи сериозно върху производителността, а сега това е и една от отличителните особености на iOS 13. Компанията обяви, че стартирането на приложения е до 2 пъти по-бързо, а Face ID – до 30% по-бърза, ускорени са и изтелянията на малки приложения и актуализацците.

Accessibility

Достъпността е на фокус в новата актуализация, като основна е функцията за гласово управление, представена на пролетното събитие на компанията.

Maps

Apple Maps получава множество подобрения – новата функция Look Around, която ви позволява потапящо 3D изживяване и 360 градусов изглед на района. Приложението поддържа и колекция за организиране на лйбимите ви места, както и подобрени насоки на Siri, транзит в реално време, състояния на полети и подобрения за CarPlay с по-лесно планиране на маршрута, търсене и навигация.

Това, че iOS 13 стана официална снощи, съвсем не означава, че актуализациите ще спрат до тук. На 24 септември компанията ще пусне iOS 13.1 с някои функции, които бяха премахнати от основната версия, като Shortcuts Automations, Audio Sharing и Share ETA в Maps. AirDrop ще получи нови предложения, задвижвани от чипа за локация U1 Ultra Wideband в iPhone 11.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This