Изберете страница

13 от най-добрите функции на iOS 13

След три месеца бета тестове iOS 13 вече е достъпна за изтегляне за всички. Новата версия на операционната система има много нови неща, които можете да изпробвате, но аз ще се спра на 13 от най-добрите й функции.

Apple Arcade

iOS 13 носи поддръжка на Apple Arcade, коята стартира за бета тестерите по-рано тази седмица. Абонаментната услуга ви дава достъп да колекция от топ игри, срещу такса от 4.99 долара месечно и има един месец гратисен период. Наред с това iOS 13 добава поддръжка за контролери, което означава, че вече можете да свържете своя Xbox или Playstation контролер с телефона и да го използвате за игра.

Dark Mode

След години спекулации, една от най-популярните функции на iOS 13 несъмнено ще е тъмният режим, който можете да планирате кога да се включи, или да активирате ръчно от настройките, или контролния център. Новите тапети също са оптимизирани за него и автоматично се променят, когато превключвате режима. Тенденцията е и приложенията от трети страни да добавят поддръжка на Dark Mode.

Photos

Приложението Photos също получи основни актуализации с iOS 13. Подобренията улесняват преглеждането на стари снимки, докато скрийншотите и дублиращите се кадри са скрити. Има нов раздел, който улеснява сърфирането в галерията и позволява разглеждането на снимките и лесното им намиране и споделяне по дни, месеци и години. Подобренията включват още On this Day, където ще намерите кадрите, направени на тази дата предишните години, интелигентни визуализации и автоматично възпроизвеждане.

Camera

С iOS 13 приложението Camera получава някои забележителни подобрения – вече можете да регулирате интензивността на портретното осветление, което според компанията ще ви помогне да постигнете по-силен ефект. Има нов High-Key Light Mono ефект за потребитерите с iPhone Xr и по-нови модели.

Sign in with Apple

Sign in with Apple е новата платформа за вход на компанията, насочена към поверителността и същевременно една от отличителните характеристики на iOS 13. Тя ви позволява лесно да се вписвате в приложения и сайтове, използвайки Apple ID, без да попълвате формуляри и да създавате нови пароли. Има опция за скриване на имейла, за да не го споделяте с конкретно приложение, а разработчиците от трети страни ще добавят поддръжка на ункцията до края на годината.

Messages

Съобщенията също получават някои подобрения с новата версия на операционната система – вече лесно можете да споделяте името и снимката си с приятели, когато започвате разговор, или когато отсрещната страна ви отговори. Можете да изберете дали това да се случва с всички, само с контактите, записани в телефона ви, или изобщо да не се случва. За снимка можете да изберете и Animoji, или монограм. Имаме още нови стикери, Memoji, драстично подобрение в търсенето, нови Animoji и др.

Health

Apple направи много подобрения в здравното си приложение – вече има поддръжка за проследяване на цикъла с прогнозиране на периоди, известия и прочие, нов обобщен изглед, който динамично предоставя най-важната информация, страница с профили, интерактивни диаграми и филтри, поддръжка за проследяване нивото на шума с Apple Watchи т.н.

QuickPatch keyboard

След години на съпротива, Apple най-сетне добави поддръжка за клавиатура, базирана на жестове, която ви позволява да прокарвате пръста си от една буква до друга, за да въведете дума. Тя работи успоредно с нормалната клавиатура, така че не е нужно да ги превключвате всеки път.

Privacy

Apple направи много промени в разрешенията за местоположение на приложенията и в порзрачността на iOS 13. Вече ще получавате известия, когато приложение използва вашето местоположение на заден план, за да можете да решите дали да актуализирате разрешението. Компанията затваря и някои от начините, по които разработчиците са имали достъп до вашето местоположение, без съгласието ви, използвайки WiFi и Bluetooth.

Reminders

Приложението за напомняния е изцяло променено с по-мощни начиин за създаване, организиране и проследяване на вашите задачи. Сега Siri предлага напомняния, което улеснява добавянето на нови, има и поддръжка за прикачени файлове, нова бърза лента с инструменти, интелигентни списъци и др. Интелигентните списъци ви позволяват да следите предстоящите си напомняния с интерфейс, който автоматично ги организира и показва на база на графика ви.

Performance improvements

Миналата година Apple се съсредоточи сериозно върху производителността, а сега това е и една от отличителните особености на iOS 13. Компанията обяви, че стартирането на приложения е до 2 пъти по-бързо, а Face ID – до 30% по-бърза, ускорени са и изтелянията на малки приложения и актуализацците.

Accessibility

Достъпността е на фокус в новата актуализация, като основна е функцията за гласово управление, представена на пролетното събитие на компанията.

Maps

Apple Maps получава множество подобрения – новата функция Look Around, която ви позволява потапящо 3D изживяване и 360 градусов изглед на района. Приложението поддържа и колекция за организиране на лйбимите ви места, както и подобрени насоки на Siri, транзит в реално време, състояния на полети и подобрения за CarPlay с по-лесно планиране на маршрута, търсене и навигация.

Това, че iOS 13 стана официална снощи, съвсем не означава, че актуализациите ще спрат до тук. На 24 септември компанията ще пусне iOS 13.1 с някои функции, които бяха премахнати от основната версия, като Shortcuts Automations, Audio Sharing и Share ETA в Maps. AirDrop ще получи нови предложения, задвижвани от чипа за локация U1 Ultra Wideband в iPhone 11.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов...

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple е продала между 160 000 и 180 000 очила Vision Pro през първия си уикенд с предварителни поръчки, твърди анализаторът Минг-Чи Куо. В нова публикация в Medium Куо посочва, че очилата са разпродадени скоро след отварянето на процеса на предварителна поръчка, като...

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

В опит да избегне забраната за внос в САЩ на Apple Watch Series 9 и Ultra 2, причинена от патентен спор с калифорнийската фирма Masimo, Apple премахва приложението си за пулсова оксиметрия, съобщи „Digital Trends”. В писмо от Masimo до съдия от апелативния съд от 15...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This