Изберете страница

Фиксът за Spectre може драстично да намали производителността на вашия iPhone

Ако iPhone беше покемон, то използването на Spectre Fix срещу него, щеше да се окаже изключително ефективно. Така можем да обобщим ефекта от последния ъпдейт на iOS, който съдържа фикс за уязвимостта Spectre и е наистина важен от гледна точка на сигурността, но от друга страна тестовете разкриват, че той има драстично влияние върху производителността на някои устройства, чиито резултати падат с до 56% в част от същите тестове.

Последните доклади разбира се предупреждават за подобна възможност, но изявлението на Apple относно бъговете гласи, че компанията не е намерила „измеримо намаляване на производителността на macOS и iOS” след корекциите.

Оказва се обаче, че не всички потребители имат този късмет. Мелвин Мъгал, основател на WeCure и създател на блога Melv1n, прави тестове за ефективност на своя iPhone 6 преди и непосредствено след актуализацията iOS 11.2.2, като в двата случая хардуерът е идентичен, т.е. няма смяна на батерията и не се изпълняват никакви приложения.

Мъгал установява, че едноядрените и многоядрените резултати спадат драстично след инсталирането на iOS 11.2.2, като преди това телефонът му отбелязва съответно 1561/2665 точки, а след това – 924/1616. Така за определени тестове, като тези, които използват HTML5 и SQLite, резултатите спадат с 56%.

Въпреки, че това е необходимо зло, не е ясно как точно влияе iOS 11.2.2 върху производителността на други устройства, тъй като тестовете са проведени единствено и само с iPhone 6, така че няма как да обобщим отражението на ъпдейта върху цялата продуктова гама на компанията. Може би има и други фактори, които дават отражение, и които ще бъдат изяснени в бъдеще.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple се готви да пусне нова система, която ще позволи на персонала в магазина да ъпдейтва безжично софтуера на iPhone преди продажба, без да се налага да ги изважда от опаковката им, съобщи в своя бюлетин Power On, Марк Гърман от Bloomberg. Според него, новата...

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Apple пусна macOS Sonoma 14.4 на 7 март, но преходът към най-новата софтуерна актуализация не беше напълно безпроблемен за всички. Потребители докладваха редица бъгове, които значително влияят на ежедневния им работен процес. Някои потребители са имали проблеми със...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This