Изберете страница

Тим Кук: Разширената реалност ще бъде нещо повече от виртуалната!

Виртуалната реалност (VR) си проправя път в ежедневието ни точно сега – Play Station VR, Oculus, Valve. Но Apple твърди, че бъдещето е другаде, а именно в разширената реалност (AR).

Проблемът с VR е, че държи потребителите вързани към една машина, което значително ограничава възможностите им. Apple, която направи популярни личните устройства като iPhone, iPad и Apple Watch, ще заложи на технология, която ще ви служи, без да пречи на изживяването ви или да замества реалния човешки контакт.

„ Няма заместител на човешкия контакт.“ заяви изпълнителният директор на компанията Тим Кук в интервю за Buzz Feed News. “VR има някои интересни приложения, но аз не смятам, че е по-всеобхватна като технология от AR. Добавената реалност ще отнеме известно време, за да се наложи, но тя е толкова дълбока. Моето мнение е, че нещата са добри, когато не ни ограничават.“

Apple е много потайна, що се отнася до бъдещите й планове, но това не е първият път, когато Кук хвали AR и е много вероятно компанията да излезе с нови AR функции в своите продукти, особено iPhone.

След като за следващия модел на емблематичния смартфон, се предвижда цялостен редизайн през 2017 година, по случай десетата му годишнина, Apple може да включи и AR в iPhone 8 и това няма да е изненада.

Според информацията на Buzz Feed, нещата вече са задвижени и компанията готви някои AR продукти, просто още не е ясно кои са те. За това сочат и някои стратегически придобивания, включително това на PrimeSense (отговорна за real-time motion технологията в Kinect), Metaio (немска AR компания) и Faceshift (създала технологията за улавяне на движението в реално време, използвана в Star Wars The Force Awakens).

Освен това Apple има патенти, които потвърждават работата й по AR и VR. Тя нае и няколко инженери с опит в AR, сред които Юрий Петров (Facebook Oculus), Зею Ли (Magic Leap) и Дъг Бауман (Virginia Tech Cube).

И докато Apple не коменитра бъдещите си продукти, Business Insider отбелязва един интересен факт за Тим Кук. Той обича да намеква за тях – така Кук спомена за потенциала на китката, година преди появата на Apple Watch и каза, че компанията работи върху AR функции „зад завесата“, малко преди това интервю.

Накрая, но не на последно място – технологията в iPhone 7, второто поколение Apple Watch и AirPods предполага, че те са подготвени за AR функции. Много показателен в това отношение е следният цитат:

„ Ние можем да проведем по-продуктивен разговор, ако и двамата използваме AR, стоейки тук нали?“

Как може двама души едновременно да използват AR по време на интервю, което на практика може да се провежда навсякъде? Отговорът е – с помощта на устройство, което може да бъде смартфон или часовник или дори слушалки с марката на компанията.

Всичко това ни навежда на мисълта, че Apple може би се готви да предложи редица AR функции в своя iPhone 8, които да станат негова определяща черта, извън редизайна и хардуерните промени, които очакваме с надежда. А дали това ще се случи, или по-точно кога ще се случи, ще разберем догодина, когато компанията ни покаже своя десети, юбилеен iPhone.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This