Изберете страница

Проектът Homebrew добавя непрекъснат мониторинг на глюкозата към Apple Watch

Слуховете отдавна сочат, че Apple работи върху някаква форма на сензорен мониторинг на глюкозата в кръвта за своя Apple Watch, но компанията така и не го добави в устройството. Сега собственик на Apple Watch създаде собствено решение – добавка за екрана и приложение за watchOS, което работи като глюкозен монитор, така че да може да следи нивота на кръвната си захар от часовника.

Проектът на Харли Тюран получава данни от система за непрекъснато наблюдение на глюкозата и ги импортира и интерпретира по начин, удобен за визуализиране на часовника. В основата на този проект е Abbot FreeStyle Libre, сензор с размера на монета, прикрепящ се към ръката на потребителя за измерване на нивата на глюкоза в подкожния мастен слой. Тестът се извършва с джобен NFC четец или смартфон, което дава прилично количество данни, но не толкова полезно, колкото непрекъснат мониторинг на глюкозата.

Докато CGM системите са скъпи и патентовани, което означава ограничени от регулаторите по отношение на функциите, за да заобиколи проблема проектът използва Libre, който струва само 71 долара и може да се използва две седмици. Сензорът е комбиниран с малко Bluetooth/NFC устройство за автоматично задействане, което ефективно го превръща в непрекъснат монитор за глюкоза.

Събраните данни се доставят в специално приложение за watchOS, което се свързва през Bluetooth и следи показанията чрез редовна фонова заявка, като задейства известия до потребителя при бързи промени в нивата на глюкозата. За по-голямо удобство има и екранна добавка, която може да се включи в използвания циферблат и освен текстовто отчитане има и индикатор за тенденция.

Тюран признава, че има какво още да се направи по приложението, за да е по-функционално и да се създадат още добавки за батерията на Bluetooth предавателя и брояч за подмяната на сензора Libre. Дори и в този си вид обаче, проектът показва, че такава система може да бъде създадена за удобство на потребителите с диабет, при това на разумна цена. Дали и кога Apple най-сетне ще добави нужните сензори в своя Apple Watch и ще реализира идеята за глюкозен мониторинг обаче, няма как да знаем.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This