Изберете страница

Ето какво представи Apple на WWDC 2022

Както всички вече знаете, снощи стартира Световната конференция на разработчиците на Apple WWDC 2022, а важните анонси са много.

Най-очаквана разбира се беше новата iOS 16, коато ще включва нови интелигентни функции, споделяне и комуникация, плюс нови начини за персонализиране на iPhone. Тук голямата новина е, че след толкова години на очакване, най-сетне ще видим българско меню в iPhone, тъй като компанията добавя два нови системни езика – български и казахски. Българският език ще е и сред 20-те нови в меню „Достъпност“ за функциите Voice Over и Spoken Content.

Следващият интересен елемент е новият заключен екран, който ще ви позволи да персонализирате повече елементи, като ще можете да докоснете всеки елемент и да промените цвета и шрифта, да добавите уиджети от галерията и да промените фона с филтри. Ако предпочитате да използвате снимка за тапет, вече ще можете да зададете те да се сменят през целия ден. Заключеният екран вече ще предлага и живи уиджети, които ще се актуализират в реално време и ще позволят проследяване на спортни игри, пътувания с Uber, тренировки и др. Добавени са и различни режими на фокусиране, което позволява да изберете кои сигнали и известия да получавате, когато са активни.

iMessages най-сетне получава възможност за редактиране на съобщения, отмяна на изпращането и маркиране като непрочетени. Така ще можете да редактирате вече изпратени съобщения, за да оправите грешка например, да ги отмените веднага след изпращане или да ги маркирате като непрочетени, в случай, че искате да се върнете към тях отново по-късно. Apple разширява и възможностите на SharePlay в съобщенията и така вече ще можете да споделяте клипове и да ги гледате с приятели.

Apple Pay Later пък е нова функция за отложено плащане, която разделя покупките на 4 равни вноски и ги разпределя в продължение на седмици с нулеви лихви и такси. Това ще улесни плащането на големи покупки, а функцията е придружена с опция за проследяване на поръчките, за да можете да наблюдавате къде са пратките ви преди да пристигнат.

Планирани са и редица актуализации за семейно споделяне, сред които и по-лесни начини за родителите, които искат да управляват акаунтите и устройствата на своите деца. Новият процес на настройка за бърз старт позволява по-лесно настройване на ново Apple устройство с всички необходими родителски контроли и ограничения. Family Sharing пък получава функция за снимки със специална iCloud Shared Photo Library – отделно пространство, в което можете да споделяте конкретни кадри, които всички в семейството да виждат. Photos ще дава и предложения за споделяне, възоснова на това кой е на снимката.

Идват и много други актуализации във Wallet, HomeKit, CarPlay и др. Сред тях може би най-интересна е проверката на безопасността, която ще ви позволи да преглеждате и нулирате достъпа, който сте предоставили на други, да спирате на споделянето на местоположение във Find My и да нулирате разрешенията за определени приложения.

macOS Ventura също ще донесе много нови и удобни функции за организация. Stage Manger е лесен начин за организация на прозорците на приложения на работния плот, който автоматично поставя приложението, с което работите в момента отпред и в центъра на екрана. Същевременно другите отворени приложения ще са подчертани в отделен страничен док, където ще можете да плъзгате и пускате файлове за споделяне, копиране, поставяне и др.

Mail ще получава подобни на iMessages актуализации за отмяна, насрочване на изпращане и напомняния, за да се върнете към имейлите по-късно. В Safari ще е по-лесно да споделяте няколко раздела с приятели и семейството, за да си сътрудничите с тях в реално време. FaceTime получава нови функции Handoff и Continuity. С първата ще можете  лесно да прехвърлите разговор, който сте започнали на iPhone на Mac, за да използвате по-големия екран, а с втората можете да използвате iPhone като уеб камера напълно безжично, прикачвайки го чрез стойка на екрана. Новите ключове за достъп на Apple ще бъдат сигурно съхранявани на вашето устройство и са проектирани да заменят паролите. Те ще се интегрират с TouchID и FaceID и ще могат да бъдат синхронизирани с други устройства чрез iCloud Keychain.

iPadOS 16 също ще получи нови предимства за сътрудничество, актуализирани профили в Game Center и възможности за споделяне, както и собствена версия Stage Manager, която ще доближи още повече таблетите на компанията до лаптопите и за пръв път ще позволи на потребителите да оразмеряват прозорците на приложенията и да ги припокриват. Новата версия на операционната система ще има и пълна поддръжка на външен дисплей.

watchOS 9 ще донесе редица удобни нови функции за упражнения, като повечето от тях са ограничени до приложението Workout, където ще можете да следите пулса, докато тренирате и дори да задавате цели, възоснова на сърдечната честота. При тренировки с бягане ще можете да проследявате показателите си – например дължина на крачки и време на контакт със земята. Ще имате и възможност еда виждат повече на екрана, като използвате коронката за первъртане през различни екрани с данни.

Apple ще добави и персонализирана функция за тренировка, която позволява създаване на рутинни упражнения със специфични цели за определени дни. Проследяването на съня с Apple Watch също ще стане по-удобно благодарение на добавянето на етапи на сън – часовникът ще записва времето, прекарано в различните фази на сън. Новото е приложението на Apple за лекарства, което ще улесни потребителите да ги следят и приемат навреме и ще има специална функция за напомняне с аудио и хаптични сигнали.

WWDC е предимно софтуерно събитие, но Apple представи и новия MacBook Air M2, който както подсказва името му, работи с обновения чипсет М2 на компанията. За него Apple обещава да осигури до 18% повече производителност на процесора и 35% на GPU, спрямо М1. Новият MacBook Air може да се похвали и с обновен дизайн, дебелина само 11.3 мм и тегло 1.23 кг. Той разполага с 13.6” дисплей Liquid Retina, който е с 25% по-ярък от екрана на предишния модел и поддръжа един милиард цвята. Освен това предлага 1080р уеб камера, озвучителна система с четири високоговорителя, клавиатура TouchID с пълен функционален ред и интериорен дизайн без вентилатори. За съжаление има само два Thunderbot порта, но за сметка на това Apple връща зареждането MagSafe със специален порт за захранване. Говорейки за живота на батерията, компанията обещава до 18 часа видео, а цената на устройството, което ще е налично от следващия месец, започва от 1199 долара.

Новият чипсет М2 скоро ще се появи и при 13” MacBook Pro, осигурявайки подобно увеличение на производителността. MacBook Pro M2 ще има 8-ядрен CPU и 10-ядрен GPU, поддръжка за до 24 GB RAM и до 2TB памет, а животът на батерията му ще е до 20 часа. Той също ще е наличен следващия месец, а цената му започва от 1299 долара.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple се готви да пусне нова система, която ще позволи на персонала в магазина да ъпдейтва безжично софтуера на iPhone преди продажба, без да се налага да ги изважда от опаковката им, съобщи в своя бюлетин Power On, Марк Гърман от Bloomberg. Според него, новата...

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Apple пусна macOS Sonoma 14.4 на 7 март, но преходът към най-новата софтуерна актуализация не беше напълно безпроблемен за всички. Потребители докладваха редица бъгове, които значително влияят на ежедневния им работен процес. Някои потребители са имали проблеми със...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This