Изберете страница

Патент илюстрира работата на бъдещите очила за добавена реалност на Apple

Слуховете, че Apple работи върху собствени очила за добавена реалност, се разрастват от известно време, а един патент, публикуван вчера, демонстрира как технологията може да бъде адаптирана както към екрана на смартфона, така и към очилата и описва дори едновременната им употреба.

Подобен сценарий би бил изключително полезен, ако очилата използват екрана на телефона, тъй като обикновено докосването му не е възможно. Въпреки това, камерата, която заснема изображението в реалната среда, може да се използва за откриване на позицията на пръста на потребителя в него и това да бъде еквивалент на докосване на сензорния екран.

За пръв път чухме, че Apple ще вложи функции на AR в своя iPhone през март, а изтеклите документи сочеха, че компанията работи върху интелигентни очила и вече е тествала редица прототипи. Докладите на анализаторите бяха подкрепени и от инвестицията от 200 милиона долара на Apple в компанията Corning, която произвежда Gorilla Glass (закалените стъкла, използвани и в iPhone). Патентът публикуван вчера е дело на AR софтуерния разработчик Metaio, който компанията придоби през май. От тогава редица негови патенти, бяха прехвърлени на гиганта, сред които и по-ранни разработки, касаещи използването на AR за интериорен дизайн и анимирани филмови плакати.

Документът илюстрира използването на добавена реалност за смартфони и в хибриден подход, при който изображението идва от интелигентните очила и телефона едновременно. Идеята е, че потребителят може да използва телефона си, за да си взаимодейства с изображението, наблюдавано в очилата. Мобилното устройство може да извършва действия, свързани с една точка на интерес, ако поне част от компютърно генерирания виртуален обект, смесен в полупрозрачния екран, се припокрива с пръста или устройството му. Естествено трябва да отбележим, че публикуването на патента далеч не означава, че той ще се материализира в близко бъдеще в реален продукт на компанията, но все пак е още едно доказателство за намеренията й да създаде очила за добавена реалност и може би да ги предложи като подходящ аксесоар към iPhone 8, или някой от следващите модели.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple се готви да пусне нова система, която ще позволи на персонала в магазина да ъпдейтва безжично софтуера на iPhone преди продажба, без да се налага да ги изважда от опаковката им, съобщи в своя бюлетин Power On, Марк Гърман от Bloomberg. Според него, новата...

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Apple пусна macOS Sonoma 14.4 на 7 март, но преходът към най-новата софтуерна актуализация не беше напълно безпроблемен за всички. Потребители докладваха редица бъгове, които значително влияят на ежедневния им работен процес. Някои потребители са имали проблеми със...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This