Изберете страница

Нов патент на Apple сочи, че Face ID може да достигне и до Apple Watch

Миналата седмица Американската служба за патенти и търговски марки публикува патентна заявка на Apple, която се отнася до новите функции на Apple Watch. Една от най-интересните идеи, визирани в нея е може би добавянето на Face ID, но другите ключови характеристики се отнасят до определянето на осевата ориентация на китката, чрез вграждане на специални сензори в каишката и анализиране на спортните постижения.

Всъщност още през октомври миналата година, компанията представи патент, обхващащ бъдещ часовник с вградена камера и потребителски интерфейс, който се отнася до лицевото разпознаване. Новото изобретение на гиганта се отнася до системата и методите за определяне на ориентацията и местоположеинето на китката на потребителя, които ще се определят чрез един или повече сензори, разположени в каишката на устройството. Тя може да включва еластични и твърди секции, където ще бъдат разположени сензорите, които ще бъдат конфигурирани да генерират един или повече сигнали, показващи разширяване, или свиване на китката поради високо напрежение.

В някои от примерите са включени сензори за електромиография – измерване на електрическите сигнали за определяне на мускулната активност на потребителя, които могат да се използват за определяне на различни характеристики. Описаните методи включват и анализ на обратната връзка относно ефективността, откриване на хидратация и идентификация на потребителя.

Apple споменава и идентификацията на потребителя, въпреки че това се случва само два пъти – в първоначалното резюме и в една по-късна точка, но без описание или контекст. Важно е обаче да подчертаем архитектурата на самото устройство в една от графиките. Патентът очевидно е подаден преди Face ID да дебютира с iPhone X миналия септември и именно заради това компанията не използва самия термин „Face ID“, прикривайки го зад „потребителска идентификация“, но в друга част на описанието е отбелязано, че „потребителят може да заснеме изображения на близки обекти в околната среда като баркод, или QR код“. В някои примери камерата е разположена върху предната повърхност на лицевия панел, без да се споменява, че може да се използва за идентифициране. Патентът обаче определено описва Face ID и миниатуризирането на компонентите на TrueDepth камерата, което обаче няма да се случи бързо. Заявката датира от 2016 година, но е подадена отново през третото тримесечие на 2017 година, което означава, че компанията работи върху идеята за пускане на такъв продукт на пазара.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This