Изберете страница

Новият Touch Bar на MacBook Pro работи с iOS

Едно от нещата, които Apple не ни каза по време на своето събитие в четвъртък е, че MacBook Pro работи с iOS. Е, това не е точно iOS, с която сте свинали от iPhone и iPad, но мобилната операционна система на компанията задвижва новия OLED сензорен панел на лаптопите, който замества функционалните бутони в горния край на клавиатурата.

В действителност Touch Bar работи с модифицирана версия на watchOS, която пък от своя страна произлиза от iOS. Звучи сложно, но не е. Сензорният панел е задвижван от новия Т1 чипсет на Apple, който е независим от macOS Sierra, използвана от останалата част от машината.

Touch Bar работис watchOS и macOS изпраща фреймбуфер данни през USB” обяснява разработчикът Стив Смит. „Това предполага връщане на мултитъч събитията обратно към macOS”

Смит обяснява така също, че чипът Т1 използва ARM архитектура, като тези на iOS устройствата и управлява и сигурността, в това число Touch ID, както и предната Face Time камера на MacBook Pro.

Apple е избрала модифицираната верся на watchOS, защото чипът Т1 е подобен на S1, който се използва в най-новия Apple Watch. Теоритично Touch Bar може да бъде активен, докато macOS и основният процесор на MacBook не са.

Този факт безспорно е интересен и показва, че компанията работи успоредно с watchOS и macOS, а не просто добавя Touch Bar, което предполага интересни ходове в бъдеще.

Една от възможните стъпки е създаването на цял дисплей, използващ iOS, даващ възможност за 2 в 1 ноутбук, подобен на Surface на Microsoft. Не е изключено Apple да има палнове за подобно хибридно устройство, но дали е така, ще разберем едва, когато тя прецени, че времето за това е дошло.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple се готви да пусне нова система, която ще позволи на персонала в магазина да ъпдейтва безжично софтуера на iPhone преди продажба, без да се налага да ги изважда от опаковката им, съобщи в своя бюлетин Power On, Марк Гърман от Bloomberg. Според него, новата...

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Apple пусна macOS Sonoma 14.4 на 7 март, но преходът към най-новата софтуерна актуализация не беше напълно безпроблемен за всички. Потребители докладваха редица бъгове, които значително влияят на ежедневния им работен процес. Някои потребители са имали проблеми със...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This