Изберете страница

Къде трябва да е сензорът за отпечатъци на следващия iPhone?

Слуховете за десетия, юбилеен модел iPhone напоследък са доста разнопосочни. Компанията явно изпитва известни затруднения с вграждането на сензора за пръстови отпечатъци под големия OLED дисплеи, а след като Samsung не успя да се справи с това предизвикателство, въпросителните около iPhone 8 стават все повече.

Какво трябва да направи Apple? Отговорът не е лесен, а вариантите са много.

В първият от тях, компанията може да го остави на същото място, с което вече сме свикнали, но това означава да се простим с надеждите за дисплей от край до край и нов, уникален дизайн. Разбира се гигантът може просто да направи хоум бутона по-малък, което ще позволи известно увеличение на екрана, но това не е комплексно решение.

Във втория възможен сценарий, Apple трябва да успее да преодолее техническите предизвикателства и да вгради сензора за пръстови отпечатъци под дисплея. На думи това звучи лесно и е може би най-приемливия вариант, но на практика този тип сензори ще предизвика големи отклонения в точността на разпознаване и това би повлияло негативно на Apple Pay, което едва ли е идеалния вариант за компанията. Apple има патенти за преодоляване на този проблем, но прилагането им на практика може би не е така лесно.

В третия възможен вариант, сензорът за пръстови отпечатъци трябва да се озове на гърба на телефона, подобно на този на Galaxy S8. Това ще позволи поставянето на дисплей от край до край и всъщност не е чак толкова неудобно, като се има придвид, че се използва от години в смертфоните на LG. От друга страна именно този ход на Samsung беше посрещнат с известно неодобрение от потребителите и може би има защо – позицията на сензора за пръстови отпечатъци, близо до камерата предполага честото й зацапване и не е най-удачното място за нещо, което използваме непрекъснато в ежедневието си.

Има и една последна опция, която изисква компанията да се откаже от тази функция, замествайки я с лицево разпознаване, или сканиране на ириса на окото. Това автоматично би разрешило проблемите с намиране на точното местоположение на спорния сензор, но и би било огромен риск от гледна точка на сигурността. Както вече знаете, лицевото разпознаване, използвано от Samsung в Galaxy S8, лесно може да бъде излъгано с използването на снимка, което определено не е от полза за потребителите използващи пръстовите отпечатъци и за извършване на плащания, освен за отключване на телефона. Едно такова решение би било огромен риск за Apple и нейната услуга Apple Pay.

Разбира се всичко това е само теория, а ние няма как да знаем до къде е стигнала компанията в работата си по iPhone 8. Може би всички тези въпроси и варианти са вече излишни и през септември ще видим един наистина различен смартфон с огромен дисплеи и иновативни функции, достоен за отбелязване на десетата годишнина на iPhone – смартфонът, променил начина, по който си взаимодействаме с телефона си, а може би не?

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This