Изберете страница

Как премина 2016 година за Apple?

Както за всеки от нас, така и за Apple, 2016 година донесе редица фантастични нови продукти, но и много спорове и недоразумения. Сега, когато тази година е вече зад гърба ни, нека видим как протече тя за любимата ни компания.

Януари

Въпреки очакванията за най-голямата печалба за тримесечие в историята, акциите на компанията паднаха под 100 долара за пръв път от 2014 година насам и също така за пръв път в историята, броята на iOS устройствата в света, надмина този на компютрите с Windows.

ФБР и Apple започнаха спор за крипитрането, а федералните съдии наредиха компанията да отключи телефона на терориста от Сан Бернадино. По време на кампанията си Доналд Тръмп обеща на избирателите, че ще направи така, че iPhone и Mac да се произвеждат в Америка, а Тим Кук Се срещна с папата.

Битката за надмощие в областта на изкуствения интелект достигна още по-големи размери, а Apple закупи два стартъпа, занимаващи се с това – Emotient и LearnSprout.

Февруари

Дъщерната компания на Google Alphabet надмина Apple и се превърна в най-ценната компания в света за кратък период от време, като американският гигант си върна на първото място след няколко дни.

Битката с ФБР продължи, а Тръмп заклейми компанията, за това че не желае да предостави вратичка за декриптиране на данните в iOS и отключване на телефона на стрелеца от Сан Бернадино, призовавайки своите поддръжници да бойкотират продуктите й, въпреки че продължи да туитва от iPhone.

Apple отвърна на удара, като отстоя позицията си и нае един от най-добрите адвокати, за да се защити.

Едуард Сноудън, Марк Зукърбърг, Google и други топ технологични компании застанаха на нейна страна в защитата на неприкосновеността на личния живот, а многобройните й поддръжници организираха митинги в подкрепа на каузата.

Март

Битката с ФБР достигна своята кулминация и двете страни се явиха пред комисията на Конгреса, привличайки дори ООН в спора.

Тим Кук поведе битка и в редица интервюта, като обясняваше защо е толкова важно да не се предоставя вратичка за iOS и подаде жалба срещу федералната заповед. След като не успя да принуди компанията да съдейства, ФБР нае израелска фирма за отключването на спорния телефон, но в него не бяха открити доказателства в полза на процеса.

По време на първото си събитие за годината на 21 март, Apple представи новия iPhone SE и 9.7 инчовия iPad Pro, заедно с iOS 9.3 – последната голяма актуализация, преди iOS 10.

Върховният съд отхвърли жалбана на компанията в дългата съдебна битка за фиксиране на цените на електронните книги и тя бе принудена да плати 450 милиона долара.

Април

След като Apple публично отхвърли нарежданията на федералните, правителството започна работа по закон, който да принуди нея и други технологични гиганти да се съобразяват със служителите на ФБР и отново се опита да накара компанията да отключи друг телефон, този път улика по случай в Бруклин.

Китай забрани iTunes Movies и iBookstore, предизвиквайки нови негативни вълнения от страна на инвеститорите, а като цяло компанията продължи да докладва спад на печалбите си за пръв път от 13 години насам.

Май

Прогнозите за най-слабото тримесечие от 18 години насам продължиха, а Тим Кук направи посещение в Китай, за да говори с регулаторните органи. Apple направи инвестиции за 1 милиард долара в Didi Chuxing, най-големия съперник на Uber в Китай, като целта й беше да се включи в тази пазарна ниша. Uber се оттегли от китайския пазар завинаги, няколко седмици след обявяването на тази сделка.

Юни

WWDC 2016 донесе много изненади за разработчиците на Apple и бяха представени бъдещите версии на iOS, macOS, watchOS и tvOS, но на събитието не видяхме никакъв хардуер.

Доналд Тръмп получи президентската номинация на републиканците, Тим Кук набираше средства за Пол Райън в Силициевата долина и се срещна с борда на директорите на Nike, а Джони Ийв получи докторска степен от два топ университета във Великобритания за невероятната си работа в областта на дизайна.

Юли

Pokemon GO се появи в App Store и донесе повече печалби, отколкото всяко друго приложение през 2016 година. Apple разкри, че работи по телевизионно шоу Planet of Apps и публикува покана към разработчиците. Кандидатът на демократическата партия Хилъри Клинтън беше домакин на събитието за набиране на средства на Тим Кук в Силициевата долина.

Проблеми с проекта за собствена електрическа кола доведоха до завръщането на Боб Мансфийлд, за да поеме ръководството на Project Titan, а компанията измести фокуса си от създаването й, към платформа за самостоятелно шофиране, която ще може да се използва от други компании.

В една година пълна с доклади за намаляване на приходите, третото тримесечие донесе малко надежда, а общите продажби на iPhone достигнаха 1 милиард бройки.

Август

Европейският съюз наложи глоба на Apple в размер на 13 милиарда евро, заради данъчните облекчения, които компанията ползва в Ирландия и които й позволяват да избене облагането в други страни от ЕС. Тим Кук отговори с отворено писмо, обяснявайки, че Apple е най-големия данъкоплатец в света.

Още два стартъпа в областта на изкуствения интелект бяха добавени към списъка с таланти на компанията, а Стив Джобс намери място в залата на славата заради изобретяването на iPhone.

Септември

Apple представи iPhone 7 и Apple Watch Series 2 по време на събитието си в Сан Франциско, но въпреки новите цветове и хоум бутон, двойната камера на по-големия модел и водоустойчивия корпус, събитието остави смесени чувства у потребителите. Търсенето на новите модели все още не беше толкова голямо, когато Samsung обяви изтеглянето от пазара на своя злополучен фаблет Note 7, което беше добре дошло за Apple.

Октомври

Apple представи новата си серия MacBook Pro с Touch Bar, а по време на събитието показа и новото ТВ приложение, което събира на едно място цялото видео съдържание.

Лошите събития за Samsung продължиха и през този месец, като първо компанията беше осъдена да заплати на Apple 119 милиона долара за кражба на „Slide to Unlock” екрана, а след това дойде и спирането на производството на Note 7 и унищожаването на всички произведени бройки. Двата гиганта се изправих пред съда в спор за това колко всъщност дължат корейците на Apple по патентните спорове, а Тим Кук посети Япония, където се срещна с премиера и отиде в главната квартира на Nintendo, за да договори подробности по играта Super Mario Run.

Ноември

Когато Доналд Тръмп спечели президентските избори, Тим Кук призова служителите на компанията да се движат напред и проведе дълъг телефонен разговор с новоизбрания президент за преместването на производството на iPhone в САЩ. Няколко седмици по-късно той и други технологични лидери се срещнаха лично с Тръмп в Ню Йорк, за да обсъдят редица важни въпроси.

Ирландия подаде официална жалба във връзка с получените от Apple санкции от страна на ЕС, а Франция глоби гиганта за неплатени данъци. Apple реши да прекрати производството на рутери и пренасочи екипа, занимаващ се с това към други проекти.

Декември

Дългоочакваните безжични слушалки AirPods най-сетне достигнаха пазара, точно навреме за Коледа, а платените абонати на Apple Music надминаха 20 милиона. Изграждането на Campus 2 наближи финалната права, а откриването му беше насрочено за първата половина на 2017 година.

Върховният съд отсъди в полза на Samsung, като посочи че компанията трябва да изплати всички печалби, свързани с устройството, което нарушава патентите. След като дълги години избягваше мобилните платформи, Nintendo най-сетне стартира първата си игра за iOS – Super Mario Run, която обаче беше посрещната със смесени чувства от потребителите.

Посрещаме новата 2017 година с много надежди и очаквания, свързани с бъдещия, десети, юбилеен модел на iPhone и изненадите, които ни е приготвила Apple. Можем само да пожелаем на любимата си компания много успехи и плодотворна и печеливша година!

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This