Изберете страница

Какво ново представи Apple на снощното си събитие?

Може би няма фен на марката, който снощи да не е гледал на живо голямото есенно събитие на компанията, което се проведе в новата конферентна зала Steve jobs Theater в Apple Park. За съжаление, като че ли не видяхме нищо ново, тъй като многобройните слухове и изтичания през последните месеци, просто бяха потвърдени официлно, с няколко конкретни цифри и сравнения. Най-силния момент беше в началото насъбитието, когато Тим Кук говори за покойния визионер и съосновател на компанията, Стив Джобс. Тогава цялата зала се смълча и всички като че ли настърхнахме, припомняйки си великата и харизматична личност на този, който промени света.

Apple Watch Series 3

След това започна основната част, като първото представено устройство беше Apple Watch Series 3. Тук нямаше никаква изненада – LTE възможности за определени региони и оператори и същия форм-фактор и размери, като предходните модели, подсилени с нов тъмен цвят скъпа керамична версия и няколко нови модела и цветови варианта каишки. За съжаление нашата страна не е сред тези, които ще получат възможността за използват часовника самостоятелно, тъй като това е въпрос на уговорка с операторите и ще е налично само в определени държави. Можем да отбележим, забележителния начин, по който компанията е успяла да вгради антената за мрежова връзка в самия екран, без да променя общия размер на часовника и възможността да носите навсякъде своята любима музика с Apple Music. Cellular версията ще се различава от обикновената по своята оцветена в ярко червено дигитална коронка и ще струва 399 долара, докато тази, която ние ще можем да използваме ще бъде с цена 329 долара. Часовникът ще е наличен за предварителни поръчки на 15 септември и ще се доставя след 22 септември.

Apple TV 4K

Тим Кук продължи презентацията си с новата Apple TV 4K, която както слуховете твърдяха и както подсказва самото име, ще разполага с 4К резолюция и HDR поддръжка. Това означава, че можете да го използвате с най-новите модели телевизори, за да се насладите на качествено видео съдържание, по-ярки снимки и като цяло по-добри визуални ефекти, но Apple TV 4K ще излезе едни гърди напред, предлагайки Dolby Vision и HDR 10 поддръжка за съвместимите 4К телевизори и екрани. Приложенията ще се оптимизират автоматично, когато се стриймват през Apple TV 4K, а цената на филмите с високо качество в iTunes, се запазва същата. Приемникът работи с новия A10 Fusion чип на Apple, което му осигурява по-качествен перформънс. Компанията демонстрира и новата игра на  Thatgame Company, Sky, която се контролира лесно с един пръст, чрез дистанционното на Apple TV и ще е налична тази зима. Освен това потребителите ще могат да се насладят на живо на спортни предавания и новини, за които ще получават известия, а приложението Apple TV ще достигне още 7 държави. Устройството ще струва 179 долара за 32 GB версия и 199 долара за тази с 64 GB памет и ще е налично за поръчки на 15 септември, а по магазините – на 22 септември.

iPhone 8/8 Plus

След това дойде и моментът, който всички очаквахме – презентацията на новото поколение iPhone, която започна с двата по-евтини модела iPhone 8 и iPhone 8 Plus, които са наследници на текущото поколение. Двата смартфона се отличават със стъклен дизайн и алуминиева рамка и ще се предлагат в три разцветки – Space Gray, Gold и Silver, като за целта компанията е използвала седемслоен процес на оцветяване за прецизен оттенък. Самият корпус е изработен от най-подсиленото стъкло, използвано някога в смартфон.

Като цяло двата модела са почти идентични като размер със своите предшественици, притежават Touch ID и стандартната рамка около екрана, имат сертификат IP 67 за водо и прахо устойчивост, а стерео високоговорителите им са с 25% по-мощни и имат повече баси. Голямата промяна е в дисплеите им, които са Retina HD с поддръжка на технологията True Tone, която автоматично настройва цветовете в зависимост от околното осветление за по-естествена картина.

iPhone 8 се задвижва от новия A11 Bionic чип на компанията, който разполага с шестядрен CPU с две ядра за производителност, които са с 25% по-бързи и четири ефикасни ядра, които са с 70% по-бързи от чипа А10 Fusion, който задвижва предишното поколение смартфони. Apple въвежда в новата си гама устройства и второ поколение контролери, което е в състояние да използва всичките 6 ядра по едно и също време, за да постигне до 70% повече производителност при многофункционални натоварвания. A11 Bionic има и триядрен GPU, който е с до 30% по-бърз от този в предните модели.

Като говорим за  камерата, тук имаме 12 мегапикселова задна камера за iPhone 8 и двойна отново 12 мегапикселова в по-големия модел. И двата смартфона притежват по-големи и по-бързи сензори, нов цветен фиртър и по-дълбоки пиксели. С новия процесор, обработката на изображенията е усъвършенствана и вече имаме широко заснемане на цветовете, по-бърз автофокус при слаба осветеност и по-добри HDR снимки. Quad LED True Tone светкавицата с функция Slow Sync, осигурява по-равномерни осветен фон и преден план при използване. Когато става въпрос за видео, камерата може да заснема 4К клипове до 60 кадъра в секунда и 1080 пиксела до 240 кадъра в секунда. Новият видео енкодер предлага анализ на изображението и движението в реално време за по-качествено видео.

iPhone 8 Plus идва и с нова функция Portrait Lightning, за режима Portrait Mode, която е предназначена да позволи на потребителите да добавят студийни ефекти към портретните си снимки.

Стъкленият корпус на двата нови модела осигурява поддръжката на Qi баирано индуктивно, безжично зареждане и те ще могат да се зареждат с помощта на много от вече наличните на пазара подложки с поддръжка на Qi. Компанията ще предложи и своя собствена подложка Air Power, която обаче няма да е налична преди следващата година.

iPhone 8/8 Plus ще се бъдат с 64/256 GB капацитет, а цената им ще започва от 699 долара за малкия и 799 долара за големия модел. Компанията ще приема предварителни поръчки от 15 септември, а по магазините двата смартфона ще се появят на 22 септември.

iPhone X

Да си дойдем на думата – всички чакахме с нетърпение кога Тим Кук ще обяви десетия юбилеен модел iPhone. Той, както твърдяха различни източници, ще се нарича iPhone X и ще се позиционира като водещо устройство в гамата, включвайки най-новите технологии, които по думите на Тим Кук, ще диктуват тенденциите при смартфоните през следващите 10 години.

iPhone X също е с изцяло стъклен корпус с нов 5.8 инчов OLED Super Retina дисплей от край до край, с минимални контури и заоблени ъгли, които се преливат в корпуса от стъкло и неръждаема стомана. Цветовете, в които ще се предлага са Space Gray и Silver, като и двата модела имат черна рамка около дисплея и сертификат IP67 за водо и прахо устойчивост. OLED дисплеят е първият в iPhone и ще предложи повече цветове в реално време, по-висок контраст, поддръжка на Dolby Vision и HDR 10 и True Tone.

“Повече от десетилетие работихме, за да създадем iPhone, който е изцяло дисплей и iPhone X е реализацията на тази идея“ каза Джони Айв, главен дизайнер на компанията. „С въвеждането на iPhone преди десет години, революционизирахме мобилния телефон с Multy-Touch, а iPhone X бележи нова ера, в която устройството изчезва в усещането за екран“.

Всъщност смартфонът има дисплей, подобен на този на 5.5 инчовия модел, но тялото му е по-близо до размера на iPhone 8 с височина 143.6 мм, широчина 70.9 мм и дебелина 7.7 мм. Стъкленият корпус е в основата на поддръжката на Qi базирана индуктивна функция за безжично зареждане, която ще позволи той да се зарежда с подложките на различни фирми, като Belkin и Mophie, както и със собствената AirPower на Apple, която може да зарежда едновременно телефон, слушалки и часовник, но тя няма да се появи на пазара преди следващата година.

Както вече научихме от последните изтичания, iPhone X няма хоум бутон и сензор за пръстови отпечатъци. За идентификация ще се използва новата система Face ID за лицево разпознаване, която пък е възможна благодарение на предната TrueDepth камера с точков проектор, инфрачервен сензор и илюминатор за осветление.

iPhone X използва по-бързия A11 Bionic чип и може да се обучи да картографира и разпознава лицето на потребителя, без значение от промяна в прическата, или поставянето на очила. Тази функция ще се използва както за отключването му, така и за потвърждаване на трансакции в Apple Pay и достъп до защитени приложения. Както и при Touch ID, данните за Face ID се съхраняват в защитен анклав и обработката им се извършва изцяло в самото устройство. В iCloud не се качват данни за лицевото разпознаване, поради съображения за сигурност. Face ID ще отключва вашия телефон само когато го погледнете и е внимателно проектирана, за да не може да бъде заблуден със снимка, като системата на Samsung, а според Тим Кук, това не може да се случи дори с порфесионално изработена сценична маска.

Предната TrueDepth камера е със 7 мегапикселов сензор, широко заснемане на цветовете, стабилизация и автофокус, точно управление на експонацията и поддържа режим Portrait, което дава възможност за много по-добри селфита. На задния панел имаме f/1.8 широкоъгълна камера, с f/2.4 телеобектив, които са оборудвани с нови цветни филтри, по-дълбоки пиксели и нов процесор за обработка, широко заснемане на цветовете, по-добри снимки на слаба осветеност и с по-висока разделителна способност. Тук е и новата Quad LED True Tone светкавицата, която предлага функция Slow Sinc за по-равномерни осветен фон. iPhone X предлага по-добра стабилизация, заснемане на 4К видео до 60 кадъра в секунда и 1080р до 240 кадъра в секунд, а новата функция за портретен режим Portrait Lightning позволява регулиране на осветлението в рамките на кадъра в реално време и драматични светлинни ефекти.

Двете камери на смартфона са проектирани да работят с добавена реалност и са калибрирани с нови жироскопи и акселерометри за по-точно проследяване на движението. Чипът A11 Bionic осигурява проследяване, разпознаване на сцени и впечатляващи графики за „най-доброто AR изживяване“.

Animoji

Предната камера има още една забавна функция, наречена Animoji, чрез която сами можете да генерирате анимирани емоджита, които записват вашите съобщения със собствения ви глас и ги предават със съответното изражение и мимики на получателя на съобщенията. Сензорите на камерата могат да анализира над 50 мускулни движения в различни области на лицето, за да имитират изражения, а Animoji ще бъдат предварително инсталирани в приложението iMessage на iPhone X.

Сигурно си задавате въпроса как ще работим с операционната система, без добрия стар хоум бутон? Компанията е помислила и за това – всичко ще става лесно и интуитивно, само с едно приплъзване нагоре от долната част на екрана, където имаме своеобразен док, подобен на този при iPad. Виртуалният асистент Siri може да бъде извикана освен с познатата ни фраза „Hey Siri“ и със задържане на бутона за включване и изключване, който от своя страна, може да се използва и за извършване на покупки с Apple Pay.

И накрая това, което със сигурност вълнува всички фенове – iPhone X ще се предлага в 64 и 256 GB варианти, като цената му започва от 999 долара, а предварителните поръчки ще започнат на 27 октомври, по магазините новият флагман ще се появи на 3 ноември. Остава само да разберем какви ще са цените и условията на нашите оператори, които сигурно ще го получат с втората вълна на разпространение, по някое време през октомври или ноември.

По време на събитието стана ясно и кога ще можем да свалим официалната версия на iOS 11 -това ще се случи на 19 септември, както обикновено в един и същ час за всички поддържани устройства на компанията, като тази година от списъка отпадат тези с 32 битов процесор.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple се готви да пусне нова система, която ще позволи на персонала в магазина да ъпдейтва безжично софтуера на iPhone преди продажба, без да се налага да ги изважда от опаковката им, съобщи в своя бюлетин Power On, Марк Гърман от Bloomberg. Според него, новата...

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Apple пусна macOS Sonoma 14.4 на 7 март, но преходът към най-новата софтуерна актуализация не беше напълно безпроблемен за всички. Потребители докладваха редица бъгове, които значително влияят на ежедневния им работен процес. Някои потребители са имали проблеми със...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This