Изберете страница

Ищец по дело срещу Apple за забавянето на по-старите модели iPhone иска компанията да прекрати програмата си за замяна на батерии

След десетките съдебни дела, насочени срещу нея, Apple можеше да си спести много проблеми и средства, да не говорим за лошия имидж, ако беше избрала повече прозрачност в отношенията с клиентите си.

Всъщност обвиненията за целенасоченото забавяне на процесора при по-старите модели iPhone с последните актуализации на iOS съществуват от години, само за да бъдат отхвърляни като конспиративни и неверни. След като Apple потвърди факта, че забавя по-старите си устройства с износени батерии обаче, съдебните дела не закъсняха и бързо увеличават броя си, като в момента са над 40.

Към всичко това се добави още едно дело от тази седмица, в което ищецът иска компанията временно да спре програмата си за замяна на батерии и да запази всички данни, получени чрез дигностичните тестове на по-старите телефони. В изявлението си, адвокатът му, Адам Левит обясни:

Apple измами много от своите клиенти, като ги принуди да си купят нови iPhone, чрез пускането на съответните ъпдейти, които забавят старите модели. Предвид непрекъснато променящата се природа на програмата за замяна на батерии и критичното значение на резултатите от тестовете за това дело, компанията трябва да бъде задължена да ги запази и предостави на ищеца. Това изостря проблема и допълнително подкопава доверието на потребителите в Apple”.

В иска се посочва още, че компанията е отрекла съществуването на проблем с батериите, които инсталира в милиони iPhone, след което е обявила програмата си за замяната им, седмица след като настоящият иск е бил подаден, за да прикрие наличието на дефекти в засегнатите устройства. Намаляването на цената на услугата е ускорила замяната им, а потребителите на парктика предават доказателствата си на компанията, без да имат гаранция, че тя няма да се разпорежда с тях избирателно, като по този начин ще избегне отговорността за проблема.

Всъщност според вътрешната си политика, Apple е рециклира всички батерии на iPhone 5, което означава, че засегнатите потребители с този модел телефон вече нямат никакви доказателства. Предложението на ищеца ще бъде изслушано на 21 февруари.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple се готви да пусне нова система, която ще позволи на персонала в магазина да ъпдейтва безжично софтуера на iPhone преди продажба, без да се налага да ги изважда от опаковката им, съобщи в своя бюлетин Power On, Марк Гърман от Bloomberg. Според него, новата...

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Apple пусна macOS Sonoma 14.4 на 7 март, но преходът към най-новата софтуерна актуализация не беше напълно безпроблемен за всички. Потребители докладваха редица бъгове, които значително влияят на ежедневния им работен процес. Някои потребители са имали проблеми със...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This