Изберете страница

Защо фалшивите Lightning кабели убиват iPhone?

Един от често задаваните въпроси винаги е бил, можем ли да използваме неоригинален Lightning кабел за зареждане на iPhone, а отговорът му определено няма да ви хареса.

Матю Зимински отговаря за качеството на веригата за доставки в Plus и е в сектора за електроника от седем години, затова може би може мда се доверим на мнението му по въпроса.

Както знаете, Apple продава оригиналните аксесоари за своите устройства на доста високи цени, това, наред с някои други фактори е и предпоставката някои потребители да избират закупуването на по-евтини, но неодобрени от компанията варианти. В крайна сметка обаче това може да ви излезе солено, защото всъщност те могат да убият буквално вашия любим смартфон. Повредите, свързани със зареждане с евтини кабели и зарядни са често срещани, а във форумите можете да намерите хиляди постове по въпроса, но как всъщност да се предпазим от това? Правилото е лесно – потърсете аксесоари с MFi сертификат, което означава Made for iPhone, iPad or iPod и е изобразено върху стикер на опаковката. MFi е лицензионна програма, която гарантира, че всички тези аксесоари от трети страни са проектирани да работят според спецификациите на Apple с вашите устройства. Програмата беше въведена през 2005 година, като по това време пресата я отхвърли като трик, с който компанията се опитва да накара останалите да плащат за привилегията да произвеждат аксесоари, но всъщност тя е начин да се стандартизира това производство, като същевременно се предотврати използването от клиентите на продукти с лошо качество. Може би не всички аксесоари трябва да бъдат сертифицирани, но когато става въпрос именно за кабелите за зареждане, това определено е така, твърди Зимински в своята статия. Кабелът за зареждане може да причини сериозни щети, тъй като доставя неограничена мощност и може да изгори много важен чип в платката, наречен Tristar или U2, което ще повлияе върху способността на телефона да се зарежда правилно. След това вече идват проблемите, само някои от които са, че устройството не се зарежда, или показва, че го прави, но всъщност батерията е празна, падане от по-висок до по-нисък процент внезапно, самоизключване и др.

Всъщност MFi сертифицираните кабели са важни, защото съдържат чип, който предпазва устройството от колебания в напрежението. Те са проектирани да работят с iPhonе, а Tristar регулира размера на мощността, която телефонът получава. Ако си купите кабел с цена под 5 долара, направо си играете с огъня, тъй като е почти сигурно, че той няма подобен чип и във всеки един момент може да повреди телефона ви. Някои производители поставят фалшиви стикери за сертификация върху аксесоарите си, така че най-безопасно е когато те се купуват от надждни и проверени източници.

Ако смятате, че вече може да сте използвали подобен фалшив кабел, то смяната на батерията или порта за съжаление няма да реши проблема. Нанесените щети са по дънната платка, която се сменя изцяло, а това е равносилно на покупката на нов телефон. Разбира се много по-лесно и доста по-евтино ще ви излезе просто да избягвате покупката и използването на евтини кабели, а и вашето любимо устройство заслужава тези елементарни грижи.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple се готви да пусне нова система, която ще позволи на персонала в магазина да ъпдейтва безжично софтуера на iPhone преди продажба, без да се налага да ги изважда от опаковката им, съобщи в своя бюлетин Power On, Марк Гърман от Bloomberg. Според него, новата...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This