Изберете страница

Експерти: Android изостава с шест години от iOS, от гледна точка на безопасността!

Редовно четем заглавия като „ Два милиона Android устройства са заплашени от…“ и в тези статии се разказва за проблемите на операционната система на Google с безопасността. Като цяло повечето от тях могат да бъдат избегнати, чрез сваляне на приложения само от доверени източници, но въпреки това, подобни материали звучат обезпокояващо.

Професорът по криптография от Университета „Джон Хопкинс“, Матю Грийн, потвърждава, че Android изостава непростимо по отношение на безопасността от iOS минимум с шест години. Една от причините за тази пропаст между двете операционни системи е, че защитата на платформата на Google няма достатъчно високо ниво на криптиране, дори в последната си версия Android 7.0 Nougat.

Грийн признава, че тази версия има по-висока степен на защита, в сравнение с предходните, но iOS все още я превъзхожда многократно. Експертът отбелязва, че устройствата с Nougat се отдалечават от пълното криптиране на диска, което ги прави по-лесни за проникване, докато Apple използва защита на файлово ниво, като криптира индивидуално всеки файл в устройството. Ако iOS предоставя на разработчиците избор между поне четири нива на защита, то при Android Nougat, те са само две, а дори и да бъдат използвани, остават милиони уязвими приложения, създадени за предишните версии на операционната система.

Въпреки това, при определени сценарии, файловете са пряко достъпни, а криптиращите ключове се съхраняват в паметта. Новото ниво защита, създадено от Apple, използва публичен ключ за криптиране, което дава възможност да правите снимки безопасно, дори и при заключено устройство. Google се опитва да въведе подобна система за сигурност с последната версия на операционната си система, но тя идва едва с две нива на защита – идентификационни данни и криптирано устройство. Тази система се нарича Direct Boot и позволява на телефона да получи достъп до някои данни, дори преди потребителят да е въвел паролата си. В този случай липсват останалите две нива, което може да доведе до сериозни проблеми за потребителите. Според Грийн, грешката не е в криптографията, а в това, че Google не дава правилна насока на своите разработчици, което може да увеличи години напред, несигурността на платформата:

„Въпреки това Android се движи в правилната посока“ – споделя професорът, „но е нужна още много работа, за да се защитят файловете с последно поколение дисково криптиране. От друга страна, стандартите са достатъчно ниски и Android 2016 има проблеми с разпространението на криптирането, каквито имаше iOS преди шест години и в дългосрочна перспектива, операционната система не обещава сигурност на потребителите.“

Тази тема със сигурност е една от най-оспорваните и тя ще продължи да присъства в дискусиите между феновете на двете платформи, когато става въпрос за неприкосновеността и защитата на личните данни.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple се готви да пусне нова система, която ще позволи на персонала в магазина да ъпдейтва безжично софтуера на iPhone преди продажба, без да се налага да ги изважда от опаковката им, съобщи в своя бюлетин Power On, Марк Гърман от Bloomberg. Според него, новата...

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Apple пусна macOS Sonoma 14.4 на 7 март, но преходът към най-новата софтуерна актуализация не беше напълно безпроблемен за всички. Потребители докладваха редица бъгове, които значително влияят на ежедневния им работен процес. Някои потребители са имали проблеми със...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This