Изберете страница

Един фен на Apple разказва за срещата си с Huawei P30 Pro

Здравейте, приятели! Знам, че подразнени от покачването на цените на любимите ни iPhone през последните години, много от вас са се замисляли да преминат в другия лагер, а там несъмнено излязоха някои интересни предложения. Какво обаче е мнението на човек, който е направил тази стъпка, макар и само за месец? Публикувам сравнението между така широко рекламирания Huawei P30 Pro и iPhone от първа ръка, без никаква редакция, защото наистина смятам, че ще ви бъде много полезно:

„След един месец ползване на прословутия Huawei P30 Pro, ще си позволя да нахвърлям няколко маркера защо за мен този модел с нищо не е по-добър от XS Max (е, за да съм абсолютно обективен ще кажа „с почти нищо“).
Подчертавам, че всичко изписано по-долу се базира и мотивира от личното ми ползване на апаратите и изобщо не е повлияно от каквито и да са рекламни материали, видеопрезентации и маркетингови платени публикации, целящи да покажат качеството и превъзходството на този или онзи модел апарат.
Моето мнение е следното:

– батерия: с моя начин на ползване на телефон (мачкам всеки един апарат с ползване на всичко възможно в него, вкл. и игрички разни) в края на деня прехваления, жестоко надценен рекламно, издигнат в култ китаец има между 3 и 5 процента повече заряд от ябълката, като и двата са ми около 20-30 процента. Шлякания Андроид, обаче, има нужда от непрекъснат контрол, въпреки който се появяват дрейнове на батерията ей така от нищото и е една безкрайна игра с настройки, убиване на програми и процеси, което е адски, адски досадно;

– камера: безспорно първия голям плюс на чайна таун пред америкън експрес е тук, НО (голямото НО) подчертавам, че говоря само за нощния режим и снимки при ниска осветеност. В останалата част ябълката се справя също толкова добре, че да не кажа с подходяща програма за снимане ще надмине китаеца в бързина на фокусиране, чистота на образа при снимане „включвам, вдигам и снимам“, натурални и близки до реалните цветове и още 2-3 такива несъществени и неоценени от хората детайла;

– бързина (процесори и РАМ, ако така е по-правилно да кажа): по този параграф аз лично не бих дал съществена преднина на който и да е от двата, но за мен лично ябълката е по-напред като цялостна бързина на работа. При игрите, обаче, за мен ябълката къса П30 Про и което и да е видео да ми показвате в тубата с тестове за издръжливост, няма да ми се промени мнението;

– свързаност при разговор: тук ще говоря от позицията си на потребител, ползващ услуги в България. Казвам това, защото VoLTE и VoWiFi (но не само) са възможности, осигуряващи ни бърза свързаност и един много, много качествен звук. Аз лично се убедих сам колко е хубаво човек да си говори с някой все едно е тук, до него, а всички гласове, звуци, шумове и прочие около събеседника ми пак да ги чувам отчетливо и ясно, но с доста прилушена сила и в никакъв случай не пречещи на звука от гласа на събеседника ми. С оглед на казаното до тук може би ви стана ясно, че ще дам тук предимство на китаеца и то напълно заслужено.
Относно силата на сигнала на мобилните оператори при китаеца (с карти на Виваком и Теленор го ползвам) мнението ми е, че сигнала е доста по-добър и стабилен, отколкото при iPhone. Възможностите на двете СИМ-карти за прехвърляне на разговори, за начините на приемане или прекратяване на разговор, за намаляване звука с обръщане на апарата или с автоматично приемане с вдигане на апарата до ухото са нещо много хубаво, но някои от тези функции са по-скоро плюс на Андроид ОС, а не на апарата Huawei P30 Pro.
Не мога и да не отбележа огромния (за моя милост!!!) плюс, относно възможността за запис на разговорите – една невероятно полезна и безценна за мен екстра, като всеки разговор е записан с името на контакта, датата и часа, продължителност на разговора и прочие полезна информация.

– размери и тегло: относно размера на дисплея и целия апарат с ръка на сърце мога да кажа, че ябълката е на светлинни години напред пред китаеца. Този извит в края дисплей на китаеца аз не го разбирам, а да не говорим за това, че в ландскейп режим както и да се опиташ да хванеш китаеца, с ръката му запушваш говорителя и чуваш таратанци. Дали защото съм свигнал много с формата на ябълката, дали защото си използвам от сутрин до вечер телефона и за работа и за кеф и за браузване и за аудио/видео и за уърд, ексел и т.н офис приложения – не знам, но Apple ис дъ бест. Огромия минус негов, обаче е теглото и кой каквото ще да ми говори, няма как да харесам XS Max по този параграф. Свиква се, но…

– отключване на апарата: тук няма да се обосновавам с нищо и ще кажа едно: срещу айфона да тичат, не могат да го стигнат. И лицевото и пръстовия не, че са бавни и зле, но са далеч от нивото на Apple, въпреки тия 2 (ако не бъркам) ъпдейта вече, които уж подобряваха пръстовия, който редовно хваща от третия път;

– интеграция на апарата с различни приложения за разговор и чат: хора, ползвам интензивно всичко, което се ползва по света и мога да ви кажа, че и тук Apple са мнооооого напред с матряла. Да не говорим, че тъпия чайна кошник не ми индикира нито разговорите през Вайбър, нито разговорите с което и да е друго приложение в дайлъра. Такъв кеф ми е на айфона да отворя дайлъра и каквото обаждане избера от списъка (WhatsApp, Viber, Line, Telegram, Signal и прочие, през това приложение прави избирането айфона, докато китаеца трябва да отворя приложението, да отида в началния екран , да натисна Обаждания, да скролна до контакта, който искам да избера и…има ли смисъл да продължавам с описанието?!?! Искате да отговорите на известието, стоящо на заключения екран?!?! – може, ама на Айфона. При китаеца докато не отключиет екрана, забравете за това удобство (все пак не съм тънък познавач на андроид и някъде, в 26-та глуха или с някое световно известно приложение може и тази възможност да се случва…)

– интеграция на апарата с автомобил: при три модела на Ауди, Мерцедес и БМВ си късам нервите отново с работата на приложения за разговор, както и с Епъл мюзик. Плюса при андроида е, че чете СМС съобщенията на екрана (и отговор може да се случва, но не съм пробвал) и от там за всичко останало аут. Който знае как работи iPhone в кола, той може да се досети за какво говоря. Да не говорим, че при получаване на WhatsApp обаждане, с джойстика на колата можете само да прекъснете обаждането, но не можете да приемеет обаждането – ако ще го приемате, трябва да хванете апарата и да приемете обаждането от него, за да говорите през автомобила. Другия сериозен проблем му е, че при активен WhatsApp разговор чрез разговорната в автомобила, ако с джойстика натиснете затворената слушалка, прекратявате разговора само през разговорната в колата, докато разговора на самия телефон си остава активен!!! Няма да казвам до какви тъпи ситуации води тая простотия – импровизирайте сами.
Относно слушането на музика Apple music в колата от апарата през блутут – нито вижда папки, нито вижда песни в плейлисти, нито вижда името на следващата и предишна песен и т.н. – цялото командване на функционалността трябва да става през телефона, което не, че не мога да правя, ама на мен лично не ми е сериозно. Не съм пробвал Спотифай (примерно) дали се интегрира по същия начин с китаеца, но бих заложил едно кафе, че е същото.

– цена: е, това е най-най-най-съществения плюс на китаеца пред американчето. Този път за двата си флагмана, чайна таун субсидираха много добре апаратите си и с най-високия план този лъскоч идва на 1080 кинта (за модела 6/128 говоря), докато iPhone с най-високия план (при Теленор) е 1860 лева. Е, да отчетем факта, че и без субсидия цената в оторизираните търговци е около 700 лева в полза на китаеца.

 

Ще взема да спра до тук, но не защото нямам още какво да кажа, а защото наистина ще стане един огромен ферман и повечето хора няма да го прочетат изобщо.
Поради тази причина не се отплесвам в пространни мотивировки защо камерата е тва и онова или относно батерията, процесора и рам-та и т.н., както и не споменах гадния за мен факт, че няма клавиатура като iPhone-ската, с която писането на Андроид да ми е поне комфортно и безпроблемно и да направи дискомфорта по-малък.(за големите ми пръсти няма да кажа нищо, де…)
В същото време съм сигурен, че хора, ползвайки Андроид 10 години и минали сега на някой модел iPhone със същия успех могата да се мотивират защо не си струва смяната на операционната система.
За мен още много години Apple ще си останат недостижими в екосистемата си и симбиозата между ОС, приложения и всякакви други глезотии, спомагащи „мазната“ работа на всичко, събрано в телефоните ни.

Готов съм да отговоря на въпроси и уточнения, за да се получи дискусия, което ще е по-интересно със сигурност от сухия ми и пространствен монолог.

Завършвам (за сега) с това, че ясно осъзнавам факта, че в някаква степен съм пристрастен към iPhone потребител – отбелязвам го искренно и да се знае.
Съветвам който се чуди дали да пробва този флагман (P30 Pro имам предвид) да го направи, защото току виж се окаже, че това е неговия апарат и да окаже влияние (заедно с ценовия фактор) върху вземане на решение за смяна на марката.

За мен лично (нищо, че ще си късам джобовете на сакото на костюмите още дълго) най-добрия вариант е (но не знам дали ще опитам) може би да се ползват и двата апарата, като Андроида предимно камерата ще се ползва, разбира се и за разговори. Скъп вариант е това (даже много скъп), но пък дава на човек най-доброто, което може да ползва в момента. (все пак отбелязвам и факта, че не съм пробвал Samsung Galaxy S10+, а може би като цяло Samsung ми пасва повече лично на мен).

Пийс! „

За финал искам да кажа само, че четейки това така подробно от потребителска гледна точка сравнение се замислих, че в сегашната ситуация, когато Huawei остава без Android и най-вече без основните приложения на гиганта, с които сме свикнали, нещата ще станат още по-зле… И все пак решението е изцяло ваше!

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple се готви да пусне нова система, която ще позволи на персонала в магазина да ъпдейтва безжично софтуера на iPhone преди продажба, без да се налага да ги изважда от опаковката им, съобщи в своя бюлетин Power On, Марк Гърман от Bloomberg. Според него, новата...

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Apple пусна macOS Sonoma 14.4 на 7 март, но преходът към най-новата софтуерна актуализация не беше напълно безпроблемен за всички. Потребители докладваха редица бъгове, които значително влияят на ежедневния им работен процес. Някои потребители са имали проблеми със...

2 Коментари

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This