Японска компания, която притежава търговската марка „Animoji” в САЩ, съди Apple, че използва думата, за да назове новата функция на iPhone X.

Базираната в Токио Emonster заведе дело в сряда в американския феделрален съд, като заяви, че компанията е взела съзнателното решение да използва името. Изпълнителният й директор Енрике Бонансеа е американски гражданин, живеещ в Япония. Приложението за iOS, Animoji на Emonster всъщност стартира през 2014 година, като позволява на потребителите да изпращат анимирани емотикони в съобщенията, под формата на GIF файлове. То все още е налично в магазина и струва 0.99 долара. Функцията Animoji на iPhone X от своя страна, позволява на хората да превърнат лицето си в персонализиран емотикон, като използват най-новата технология за лицево разпознаване на iPhone X и тя е една от най-свежите придобивки на десетия юбилеен модел. Делото твърди, че тъй като приложението Animoji и едноименната функция на Apple, са предназначени за една и съща платформа, съдът трябва да реши, кое от двете да продължи да използва името.

Според документите, Apple е била информирана за собствеността на Emonster върху търговската марка, защото приложението й е било вече в AppStore. Компанията е предложила да купи правата, но офертата е била отхвърлена и въпреки това тя се е възползвала от името. Въпреки, че Emonster е собственик на запазената марка от 2015 година насам, Apple подава искане през септември тази година, тя да бъде анулирана, а регистрацията вече е в процес на проверка. Гигантът заяви, че поради грешка при подаването, Emonster регистрира запазената марка в несъществуващ бизнес и затова не може да я притежава. От своя страна японската компания търси неназована сума пари за нанесените щети и съдебна заповед за блокиране на използването на спорното име.