Изберете Страница

Ще предостави ли Apple iMessage на Android потребителите?

В 20 часа наше време днес започва WWDC 2017, на която Apple ще представи новите версии на своите операционни системи, а може би и още нещо, но слуховете за това, което можем да очакваме тази година бяха сведени почти до нула. Един от тях обаче, се появява всеки път и това е информацията, че компанията най-сетне ще пусне своето приложение iMessage за Android, но това така и не се случва. Защо?

Ако въобще съществуват някакви аргументи в полза на такова решение, то те са противоречиви по множество причини. Основната може би е, че Apple не се впуска към други екосистеми, освен ако няма сериозен финасов стимул, или стратегическа цел. Когато компанията пусна iTunes за Windows, целта й беше да убеди милиони потребители на компютри с тази операционна система, да си купят iPod – стратегия, която сработи брилянтно. Съвсем скоро Apple пусна Music за Android, което директно й донесе приходи под формата на абонаменти и още един начин да се справи с конкуренцията на Spotify. Приложението й за съобщения обаче, не е точно средство за изкарване на пари. Да, за него има множество стикери, които се купуват от специалния раздел за iMessage в App Store, но как точно това ще сработи при Android? Подобен ход би бил безсмислен, защото iMessage вече е платформа, за която разработчиците на iOS отделят все повече време. Как тогава бихме могли да очакваме Apple да го пусне в Google Play? За компания, която прави толкова пари, колкото прави Apple от хардуер, отговорът на този въпрос несъмнено е отрицателен.

iMessage безспорно е едно страхотно приложение, но идеята му сама по себе си е да не позволи на потребителите да напуснат екосистемата на Apple. Почти целият софтуер, който използваме в ежедневието си е наличен и за двете платформи, но едно приложение не е и това е именно iMessage, което позволява на потребителите да пишат съобщения дори и от своя Mac и да комуникират помежду си по един бърз, забавен и най-вече безплатен начин. Цялата му функционалност обаче се изчерпва с това и то е ефективно единствено като част от iOS, като не би представлявало особен интерес за Android. От друга страна обаче, ако е достъпно за конкурентната платформа, това може би би повлияло на миграцията към нея – нещо, което компанията не би си позволила.

Единственият логичен довод в полза на подобен ход е свързан с платежната услуга на Apple и слухът, че компанията подготвя peer-to-peer плащания, като функция на iMessage. Чрез тях потребителите ще могат да изпращат пари на своите приятели посредством Apple Pay, а компанията може би ще представи новата услугата още на WWDC 2017. Това е интригуващ аргумент в полза на пускането на приложението iMessage за Android, но от друга страна, как потребителите на Android биха удостоверявали своите плащания? Дали Apple би се доверила на механизмите за сигурност в конкурентните смартфони? Тук теорията отново „удря на камък“, тъй като от гледна точка на сигурността, на която гигатът безспорно държи най-много, към този момент подобен ход изглежда по-скоро невъзможен, отколкото реалистичен. И все пак това ще стане ясно още довечера, когато в 20 часа наше време започва WWDC 2017.

 

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Няколко нови Mac ще бъдат обявени в едно от най-дългите в историята на Apple WWDC събития следващата седмица

Няколко нови Mac ще бъдат обявени в едно от най-дългите в историята на Apple WWDC събития следващата седмица

Няколко нови Mac ще бъдат обявени в едно от най-дългите в историята на Apple WWDC събития следващата седмица, твърди журналистът от Bloomberg Марк Гърман. В пост в Twitter Гърман сподели, че тазгодишната основна бележка ще се фокусира върху обявяването на “няколко”...

Четири от петте най-продавани флагмани за първото тримесечие на 2023 са iPhone

Четири от петте най-продавани флагмани за първото тримесечие на 2023 са iPhone

Четири от петте най-продавани флагмани за първото тримесечие на 2023 са iPhone, сочи доклад на Cnalys. Най-търсен е iPhone 14 Pro Max, следван от iPhone 14 Pro, iPhone 14 и iPhone 13. 31% от всички доставени от януари до март смартфони са били премиум устройства с...

Увеличеният размер на моделите iPhone 16 Pro ще е заради големи надстройки на камерата

Увеличеният размер на моделите iPhone 16 Pro ще е заради големи надстройки на камерата

Увеличеният размер на моделите iPhone 16 Pro ще позволи големи надстройки на камерата, включително и перископна телефото камера и 12% по-голям сензор за основната, твърдят последните слухове. Информацията идва от китайската социална мрежа Weibo и потребител, който се...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This