Миналогодишният чип на Apple, A11 е в основата на това iPhone X да работи по-бързо дори и от почти година по-новия Samsung Galaxy Note 9, а след около две седмици ще видим и неговия наследник А12, за който спокойно можем да допуснем, че ще донесе още повече оптимизации.

Преминаването към по-усъвършенстван производствен процес ще доведе до увеличение на производителността и използване на по-малко енергия, а други подобрения ще донесат още повече скорост. Apple проектира своите процесори, но A12 ще се произвежда ексклузивно от TSMC, а новият пробив на китайската компания тази година е чип, създаден по 7 nm технология. Всъщност това е измерване на разстоянието между компонентите на процесора, а по-плътното им опаковане означава по-добра производителност и по-малко отпадна топлина, което пести енергия. В резултат само на тази промяна, A12 трябва да е с 20% по-бърз и да използва до 40% по-малко енергия. A11 Bionic има шест процесорни ядра, две бързи, когато е нужна пикова производителност и останалите 4 за другите процеси. Очаква са А12 да следва същия дизайн, но това не значи, че Apple няма да намери начин да увеличи скоростта му.

Работейки заедно с TSMC, компанията значително подобри серията А през годините. Например мултиядреният резултат в Geekbench теста на А9 е със 78% по-добър от този на А8, а А11 е със 70% по-бърз от предшественика си. Това доказва, че подобренията не винаги са толкова големи, но все пак от А12 се очаква да увеличи скоростта си от 30% до 70%, което ще е придружено и с 40% намаление на енергията, използвана от процесора. Разбира се повече за новия чип на компанията ще разберем по време на есенното й събитие, което най-вероятно ще се проведе на 12 септември, а поканите за него ще бъдат разпратени всеки момент.