Изберете страница

Честит седми рожден ден, iPad!

Вчера, улисани във всекидневните слухове и спекулаци, каято че ли забравихме една важна дата – седмия рожден ден на iPad.

На 27 януари 2010 година, Стив Джобс представи на специално събитие едно устройство, което не беше просто голям iPhone и отново промени историята на потлебителската електроника. По време на презентацията, той спомена, че компанията е най-голямата в света, поризвеждаща мобилни устройства и обясни, че iPad е нейната най-модерна технология, побираща всичко в едно революционно и магическо устройство с невероятна цена, което ще създаде нова категория, свързваща потребителите с техноте приложения и съдържание в много по-интимен, интуитивен и забавен начин, от което и да било друго.

Проектът за iPad всъщност започва още преди този за iPhone, но в един момент телефонът става по-важната цел и той е оставен на изчакване, за да може емблематичният смартфон на компанията да промени индустрията за винаги през 2007 година. След това обаче, Apple е готова да представи iPad, нещо за което Стив казва, че е най-важния продукт в живота му.

Оригиналният iPad носи кодовото название К48 и номер на модела iPad 1.1, има 9.7 инчов дисплей с разделителна способност 1024х768 пиксела и 132 ppi, поддържа WiFi и WiFi+3G HSPA, има Bluetooth и няма камера. Важно е да споменем, че той носи първия собствен процесор на Apple А4, комбиниран с 800MHz ARM Cortex А8 и PowerVR SGX535 графичен процесор и 256 MB оперативна памет, а тази за съхранение е 16, 32 и 64 GB. Може да работи впечатляващите 10 часа и да се свързва както с Mac, така и с Windows PC, чрез традиционния 30 пинов конектор. Подобно на iPhone, iPad идва със сензор за светлина, който регулира яркостта на дисплея, аксеелрометър и цифров компас, работи с iOS, тогава все още наричана iPhone OS и има интерфейса на смартфона на компанията и същите вградени приложения.

За да работи със съществуващата библиотека в App Store, iPad има 2х режим, а на разработчиците е даден един месец преди това, за да актуализират своите приложения за него. Слуховете за началната му цена варират до 1000 долара, което изглежда нереално, но на самото събитие Apple обявава стартова цена от 499 долара и това го парви новото мейнстрийм устройство. Продажбите са забележителни – 1 милион за първите 28 дни, което е по-малко от половината за първите 74 дни на iPhone, а търсенето нараства.

Малко след като представя своя iPad, Apple презентира iPhone OS 4, която на WWDC 2010 е преименувана на iOS 4 и когато в крайна сметка стартира през ноември, е унифицирана за iPhone и iPad, като iOS 4.2.

iPad е удар по конкуренцията, защото когато Стив Балмър от Microsoft представя на сцената на CES HP Slate, се опитва да изпревари бума около него, но в крайна сметка, устройството се превръща в парче пластмаса с лиценз за Windows. Samsung от своя страна е принудена да достави Android Gingerbread на своя Galaxy Tab, като така унифицира софтуера на смартфоните и таблетите си. BlackBerry се опитва да създаде устройство с по-голям дисплей под формата на PlayBook, което дори не може да се справи със собствената й система за електронна поща. Palm бърза да представи TouchPad, като мащабира елегантната операционна системаWebOS, с характеристиките на оригиналния iPad, месеци след като Apple вече е пуснала iPad 2.

До април 2011 година, когато Apple спира оригиналния iPad, продажбите му вече достигат 15 милиона единици, което е повече от това на първия iPhone и на всеки друг таблет на пазара. Компанията вече предлага 65 000 оптимизирани приложения в своя App Store и това е само началото.

Сега вече имаме iPad mini, който може да се побере в джоба ви и iPad Pro, с Apple Pencil и смарт клавиатура, който може да замени лаптопа за много потребители.

Това, което остава от ключово значение за компанията и iPad е, че само технологията не е достатъчна, Apple налага виждането, че с нейния таблет хората могат да постигнат невероятни неща, на места, извън обсега на традиционните компютри и въпреки, че iPhone по-често присъства в новините, iPad също е едно от революционните й устройства.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple се готви да пусне нова система, която ще позволи на персонала в магазина да ъпдейтва безжично софтуера на iPhone преди продажба, без да се налага да ги изважда от опаковката им, съобщи в своя бюлетин Power On, Марк Гърман от Bloomberg. Според него, новата...

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Apple пусна macOS Sonoma 14.4 на 7 март, но преходът към най-новата софтуерна актуализация не беше напълно безпроблемен за всички. Потребители докладваха редица бъгове, които значително влияят на ежедневния им работен процес. Някои потребители са имали проблеми със...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This