Изберете Страница

Част от кода в изтеклия фирмуер за HomePod обяснява как ще функционира системата за лицево разпознаване на iPhone 8

Вече две седмици разработчиците се занимават с анализиране на изтеклия случайно тестови фирмуер на HomePod, който както се оказа крие богата информация за бъдещите устройства на Apple и в частност за десетия юбилеен модел iPhone, който е във фокуса на всички спекулации напоследък.

Едно от послените им открития представлява детайл за може би най-обсъжданата нова функция на iPhone 8 – системата за разпознаване на лица с кодово име Face ID, която според някои слухове ще замести Touch ID. Разработчикът Гилермо Рамбо задълбочено анализира кода в частта, отнасяща се до Face ID и откри, че лицевото разпознаване може да се използва за идентификация при плащания чрез Apple Pay – нещо, които не е налично примерно при Samsung Galaxy S8, който също има подобна система за биометрична идентификация.

Кодът разкрива също така, че приложения от трети страни ще имат достъп да сензора за лицево разпознаване, което има симсъл, като се има предвид, че Touch ID в текущите модели на компанията, също може да се използва от външни приложения. Това разбира се не означава, че след като Face ID, или както и да се казва бъдещата функция, е достатъчно сигурна за извършване на финансвови трансакции, тя ще работи без пълната подкрепа на банките, партньори на Apple Pay.

Рамбо е открил също така и доказателства, които показват още една интересна особеност – функцията ще поддържа разпознаване на множество лица. Най-любопитното откритие обаче сочи, че Apple иска да даде възможност на хората да използват повече биометрични системи за допълнителна сигурност. Фразата „multi biometric” показва, че компанията се готви да представи iPhone, който ще предложи на потребителите както система за лицево разпознаване, така и сензор за пръстови отпечатъци, тъй като няма данни за използването на други начини за биометрично потвърждаване на самоличността. Това означава, че сензорът за пръстови отпечатъци все пак ще намери място в бъдещия iPhone 8, въпреки че все още не знаем къде точно. Някои източници твърдят, че това ще е бутонът за включване и изключване, който в изтеклите снимки и схеми е със значително увеличен размер, а други – че той ще се намира на задния панел на устройството. Все пак кодът не е достатъчен, за да разберем точните планове на Apple и ще се наложи да изчакаме до другия месец, за да видим кой от възможните варианти е избрала компанията за своя десети юбилеен модел iPhone.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple не очаква спад в търсенето на iPhone

Apple не очаква спад в търсенето на iPhone

Apple не очаква спад в търсенето на iPhone през 2022 година на фона на цялостното забавяне на пазара на смартфони, твъди Bloomberg. Компанията е поръчала 90 милиона бройки iPhone 14, колкото и iPhone 13 през същия период на миналата година. Apple очаква да произведе...

Куо: Apple ще увеличи цената на моделите iPhone 14 Pro

Куо: Apple ще увеличи цената на моделите iPhone 14 Pro

Apple планира да увеличи цената на моделите iPhone 14 Pro, твърди известният анализатор Минг-Чи Куо, въпреки че не разкрива точни цифри. В свой пост в Twitter той посочва, че средната продажна цена на цялата гама iPhone 14 ще се увеличи с около 15% в сравнение с...

Процентът на батерията се връща с iOS 16 beta 5

Процентът на батерията се връща с iOS 16 beta 5

Процентът на батерията най-сетне се завръща с последната iOS 16 beta 5. Това беше едно от най-честите желания на потребителите, след като Apple го премахна с пускането на iPhone X. За да бъде активирана опцията, ще трябва да посетите настройките и секцията “батерия”....

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This