Изберете страница

Част от кода в изтеклия фирмуер за HomePod обяснява как ще функционира системата за лицево разпознаване на iPhone 8

Вече две седмици разработчиците се занимават с анализиране на изтеклия случайно тестови фирмуер на HomePod, който както се оказа крие богата информация за бъдещите устройства на Apple и в частност за десетия юбилеен модел iPhone, който е във фокуса на всички спекулации напоследък.

Едно от послените им открития представлява детайл за може би най-обсъжданата нова функция на iPhone 8 – системата за разпознаване на лица с кодово име Face ID, която според някои слухове ще замести Touch ID. Разработчикът Гилермо Рамбо задълбочено анализира кода в частта, отнасяща се до Face ID и откри, че лицевото разпознаване може да се използва за идентификация при плащания чрез Apple Pay – нещо, които не е налично примерно при Samsung Galaxy S8, който също има подобна система за биометрична идентификация.

Кодът разкрива също така, че приложения от трети страни ще имат достъп да сензора за лицево разпознаване, което има симсъл, като се има предвид, че Touch ID в текущите модели на компанията, също може да се използва от външни приложения. Това разбира се не означава, че след като Face ID, или както и да се казва бъдещата функция, е достатъчно сигурна за извършване на финансвови трансакции, тя ще работи без пълната подкрепа на банките, партньори на Apple Pay.

Рамбо е открил също така и доказателства, които показват още една интересна особеност – функцията ще поддържа разпознаване на множество лица. Най-любопитното откритие обаче сочи, че Apple иска да даде възможност на хората да използват повече биометрични системи за допълнителна сигурност. Фразата „multi biometric” показва, че компанията се готви да представи iPhone, който ще предложи на потребителите както система за лицево разпознаване, така и сензор за пръстови отпечатъци, тъй като няма данни за използването на други начини за биометрично потвърждаване на самоличността. Това означава, че сензорът за пръстови отпечатъци все пак ще намери място в бъдещия iPhone 8, въпреки че все още не знаем къде точно. Някои източници твърдят, че това ще е бутонът за включване и изключване, който в изтеклите снимки и схеми е със значително увеличен размер, а други – че той ще се намира на задния панел на устройството. Все пак кодът не е достатъчен, за да разберем точните планове на Apple и ще се наложи да изчакаме до другия месец, за да видим кой от възможните варианти е избрала компанията за своя десети юбилеен модел iPhone.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов...

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple е продала между 160 000 и 180 000 очила Vision Pro през първия си уикенд с предварителни поръчки, твърди анализаторът Минг-Чи Куо. В нова публикация в Medium Куо посочва, че очилата са разпродадени скоро след отварянето на процеса на предварителна поръчка, като...

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

В опит да избегне забраната за внос в САЩ на Apple Watch Series 9 и Ultra 2, причинена от патентен спор с калифорнийската фирма Masimo, Apple премахва приложението си за пулсова оксиметрия, съобщи „Digital Trends”. В писмо от Masimo до съдия от апелативния съд от 15...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This