Цената на iPhone 12 ще е от ключово значение за растежа на продажбите през втората половина на 2020 година, а прогнозите вече са добри, въпреки че до премиерата му остава повече от месец. Това сочи доклад на DigiTimes. Прогнозата е, че Samsung, която в момента води в категорията на 5G смартфоните, ще се плъзне до трета позиция през втората половина на годината, след дебюта на първите 5G iPhone. Огромна роля в продажбите обаче, ще изиграе Китай и следователно цената на iPhone 12 ще е един от основните определящи фактори за успеха му.

Всъщност Apple закъсня малко, защото първата вълна 5G телефони пристигна през 2019 година – устройства от висок клас с подобаващи цени. Това вече не е така, благодарение на производителите на чипове, които внедриха 5G съвместими такива в средния клас и направиха функционалността по-достъпна. Интересно ще е да видим как Apple ще се справи с предизвикателството да увеличи продажбита на iPhone 12 и какви ще са цените на четирите устройства. Според по-ранни слухове, цената на 5.4 инчовия модел ще започва от 649 долара, 6.1 инчовият iPhone 12 Max вероятно ще стартира от 749 долара, а iPhone 12 Pro със същия размер на екрана ще се продава за 999 долара, моделът от най-висок клас iPhone 12 Pro Max вероятно ще струва 1099 долара. В Китай обаче, Apple ще се сбъска с мощна конкуренция от страна на Huawei, която в момента е на чело на пазара с голям марж, както и други местни играчи като Vivo, OPPO и Xiaomi. Делът на Samsung в страната не е толкова голям. Китайското правителство иска да стимулира вътрешния пазар, като насърчава растежа на 5G индустрията. Местните играчи ще се опитат да си поделят пазара, като пуснат повече 5G модели на входно ниво и това наистина може да е заплаха за iPhone 12.

Докато повечето аналаизатори очакват с първия 5G iPhone да стартира супер цикъл за Apple през 2020 и 2021 година, Qualcomm обяви първата си серия 600 5G чипсет, Snapdragon 690, който ще захранва телефони под 500 долара, а MediaTek пусна Dimensity, чиято цел също е да направи 5G по-достъпна. Цената от 749 долара на малкия модел iPhone е с 50 долара повече от тази на iPhone 11, а на всичкото отгоре комплектът му най-вероятно няма да включва EarPods и зарядно устройство. Очевидната причина за поскъпването е въвеждането на 5G и OLED дисплеи за всички модели, но това означава, че iPhone 12 вероятно ще се справи добре в САЩ, а успехът му на други пазари и особено в Китай, ще зависи в голяма степен от цената.