Изберете страница

Хакнаха MacBook Pro 2016

Когато MacBook Pro дебютира миналата година, Apple разкри една от най-големите промени в дизайна, като премахна всички функционални бутони и ги замени с чувствителния на допир Touch Bar. Той позволява взаимодействие с приложенията по начин, който никога преди не е бил възможен, но също така и представлява уникална мишена за хакерите, които се опитват да атакуват MacBook.

На тазгодишното издание на хакерския конкурс Pwn2Own, който се провежда от 2007 година насам, Самуел Грос и Никълъс Баумстарк демонстрираха точно това. Те атакуваха Safari, за да получат достъп до macOS и използваха именно TouchBar. 

След като придобиха контрол над него, хакерите просто обявиха своя триумф. Не трудно обаче да си представим, какво биха могли да постигнат киберпрестъпниците по този начин и какъв малуеър биха пуснали, за да заключи файловете на компютъра, или да го парализира изцяло.

Според редица доклади TouchBar е лесна мишена, но двамата хакери трябваше да използват цели пет различни бъга, за да поемат контрола върху него. Въпреки че цялото действие се разви за няколко минути по време на конкурса, Pwn2Own и атаките показани на него изискват много старание, изследвания и големи екипи, стоящи зад тях. Всъщност те също разчитат на т.нар. Zero day уязвимости, който по принцип не е толкова лесно да бъдат намерени.

Подобни събития всъщност правят възможността много те се случат в реалността много по-малка, а след демонстрацията Грос и Баумстарк са предоставили цялата налична информация на Apple, за да се погрижи тя тази уязвимост да бъде отстранена и системата да бъде обезопасена.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This