Изберете Страница

Хакнаха MacBook Pro 2016

Когато MacBook Pro дебютира миналата година, Apple разкри една от най-големите промени в дизайна, като премахна всички функционални бутони и ги замени с чувствителния на допир Touch Bar. Той позволява взаимодействие с приложенията по начин, който никога преди не е бил възможен, но също така и представлява уникална мишена за хакерите, които се опитват да атакуват MacBook.

На тазгодишното издание на хакерския конкурс Pwn2Own, който се провежда от 2007 година насам, Самуел Грос и Никълъс Баумстарк демонстрираха точно това. Те атакуваха Safari, за да получат достъп до macOS и използваха именно TouchBar. 

След като придобиха контрол над него, хакерите просто обявиха своя триумф. Не трудно обаче да си представим, какво биха могли да постигнат киберпрестъпниците по този начин и какъв малуеър биха пуснали, за да заключи файловете на компютъра, или да го парализира изцяло.

Според редица доклади TouchBar е лесна мишена, но двамата хакери трябваше да използват цели пет различни бъга, за да поемат контрола върху него. Въпреки че цялото действие се разви за няколко минути по време на конкурса, Pwn2Own и атаките показани на него изискват много старание, изследвания и големи екипи, стоящи зад тях. Всъщност те също разчитат на т.нар. Zero day уязвимости, който по принцип не е толкова лесно да бъдат намерени.

Подобни събития всъщност правят възможността много те се случат в реалността много по-малка, а след демонстрацията Грос и Баумстарк са предоставили цялата налична информация на Apple, за да се погрижи тя тази уязвимост да бъде отстранена и системата да бъде обезопасена.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна iOS 16.1.2

Apple пусна iOS 16.1.2

Apple пусна iOS 16.1.2 с някои корекции на грешки и оптимизации. Според бележките към изданието, iOS 16.1.2 въвежда подобрена съвместимост с безжични оператори, заедно с оптимизация за Crash Detection за моделите iPhone 14 и 14 Pro. Оптимизирането на Crash Detection...

Apple е изправена пред проблеми с доставките на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max

Apple е изправена пред проблеми с доставките на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max

Apple е изправена пред проблеми с доставките на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max заради протести в основната фабрика на Foxconn в Китай. Според известния анализатор Минг-Чи Куо, доставките на устройствата ще са “значително по-ниски” през последното тримесечие на годината....

iPhone 15 ще получи нов сензор на камерата

iPhone 15 ще получи нов сензор на камерата

iPhone 15 ще получи нов сензор на камерата, произведен от Sony, който все още не е пуснат на пазара, твърдят последните слухове. Според доклад на Nikkei, Apple ще използва най-новия и съвременен сензор на Sony за предстоящата си серия iPhone 15. Той ще удвои сигнала...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This