Изберете Страница

Хакнаха MacBook Pro 2016

Когато MacBook Pro дебютира миналата година, Apple разкри една от най-големите промени в дизайна, като премахна всички функционални бутони и ги замени с чувствителния на допир Touch Bar. Той позволява взаимодействие с приложенията по начин, който никога преди не е бил възможен, но също така и представлява уникална мишена за хакерите, които се опитват да атакуват MacBook.

На тазгодишното издание на хакерския конкурс Pwn2Own, който се провежда от 2007 година насам, Самуел Грос и Никълъс Баумстарк демонстрираха точно това. Те атакуваха Safari, за да получат достъп до macOS и използваха именно TouchBar. 

След като придобиха контрол над него, хакерите просто обявиха своя триумф. Не трудно обаче да си представим, какво биха могли да постигнат киберпрестъпниците по този начин и какъв малуеър биха пуснали, за да заключи файловете на компютъра, или да го парализира изцяло.

Според редица доклади TouchBar е лесна мишена, но двамата хакери трябваше да използват цели пет различни бъга, за да поемат контрола върху него. Въпреки че цялото действие се разви за няколко минути по време на конкурса, Pwn2Own и атаките показани на него изискват много старание, изследвания и големи екипи, стоящи зад тях. Всъщност те също разчитат на т.нар. Zero day уязвимости, който по принцип не е толкова лесно да бъдат намерени.

Подобни събития всъщност правят възможността много те се случат в реалността много по-малка, а след демонстрацията Грос и Баумстарк са предоставили цялата налична информация на Apple, за да се погрижи тя тази уязвимост да бъде отстранена и системата да бъде обезопасена.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple патентова технология за използване на екрана на iPhone в дъжда

Apple патентова технология за използване на екрана на iPhone в дъжда

Всички знаят колко трудно, да не кажем невъзможно е използването на телефона с мокри ръце. Това обаче би могло да се промени, тъй като Apple получи нов патент от службата за патенти и търговски марки на САЩ, описващ промени на функциите на електронно устройство във...

Apple Watch Series 8 ще отчита телесната температура

Apple Watch Series 8 ще отчита телесната температура

Очаква се предстоящият Apple Watch Series 8 да може да отчита телесната температура под някаква форма. Сега журналистът Марк Гърман твърди, че сензорът на часовника ще е достатъчно точен, за да определи дали потребителят има треска. В своя бюлетин Power On Гърман...

Стив Джобс посмъртно ще бъде удостоен с Президентския медал на свободата

Стив Джобс посмъртно ще бъде удостоен с Президентския медал на свободата

Съоснователят на Apple и бивш главен изпълнителен директор Стив Джобс посмъртно ще бъде удостоен с Президентския медал на свободата, обяви Белият дом. Това е най-високото гражданско отличие на САЩ, връчвано на лица, “с изключителен принос за просперитета, ценностите...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This