Изберете Страница

Хакнаха компанията отключила телефона на стрелеца от Сан Бернадино

Както може би помните, миналата година Apple отказа на ФБР да отключи телефона на стрелеца от Сан Бернадино, който беше улика по делото срещу него и тогава федералните власти прибягнаха до услугите на израелската компания Cellebrite, която вече разполагаше със свой собствен инструмент за декриптиране.

Сега обаче същата тази компания, по ирония на съдбата беше хакната и инструментът се появи в интернет пространството.

Хакерът, отговорен за това публикува файловете, за които твърди, че е откраднал от Cellebrite и които освен за отключване на по-стари модели iPhone, могат да се използват също и за Android и BlackBerry устройства.

„Дебатът около т.нар. „backdoors” никога няма да приключи, а по-скоро ще става все по-интензивен в авторитарните общества. Важното е да се покаже, че при създаване на подобни средства, те могат да излязат наяве и историята го доказва.“

Cellebrite e израелска компания, специализирана в извличането на данни от мобилни телефони за правоприлагащите органи. Най-известният й продукт, Universal Forensic Extraction Device (UFED), обикновено идва под формата на малък лаптоп, който може да изтегли SMS и имейли от хиляди различни модели телефони, но за него е нужен физически достъп до устройствата. Американското правителство похарчи милиони долари, за технологията на компанията.

Що се отнася до публикуваните файлове, хакерът твърди, че те се извлечени директно от сървърите на Cellebrite и до някъде са сходни с вече съществуващи такива, което подсказва, че компанията може би е използвала някои трикове на Jailbreak общността, за да създаде своя инструмент. Потребителските данни в дадено устройства всъщност са криптирани, но компанията е успяла да заобиколи защитите и да достигне до информацията.

В описанието към файловете става ясно, че голяма част от кода е подобен на този, използван за Jailbreak, който обикновено се публикува безплатно. Това е напълно функционален Python скрипт, настроен за извличане на данни. Не става ясно дали именно той е използван в UFED, но много от имената на директориите започват именно с „ufed”, последвано от модела на телефон.

Официалният говорител на Cellebrite отрича файловете да са от такова значение, като твърди, че те са част от пакета за разпространение и не включват изходния код. В своето изказване, той наблегна на факта, че технологията на компанията се използва за борба с трафика на деца, наркотици и престъпни групировки.

За щастие този код се отнася до по-старите модели iPhone, като iPhone 5C на стрелеца от Сан Бернадино, което може да послужи като известно успокоение за потребителите, но все пак имайте едно на ум и не забравяйте да актуализирате своето устройство с най-новата версия на операционната система.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple се е отказала от плановете за евтин Apple Pencil за iPhone

Apple се е отказала от плановете за евтин Apple Pencil за iPhone

Apple е имала планове да представи тази година Apple Pencil с цена от 49 долара, който поддържа iPhone, но се е отказала от устройството в последния момент, твърди нов слух. At the Apple Event in September, Apple was originally going to release a new Apple Pencil...

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване, твърди Barclays, позовавайки се на данни от доставчик на компоненти. В писмо до акционерите този месец, базираната в Тексас компания за полупроводници заявява, че продължава “да се ангажира...

iPhone 14 Pro получи титлата “най-бърз 5G телефон”

iPhone 14 Pro получи титлата “най-бърз 5G телефон”

Според ново изследване на Ookla, компанията зад популярните приложения и сайт Speedtest, iPhone 14 Pro е “най-бързия 5G телефон”. Изводът е базиран на данни, събрани от хора, тествали скоростта на 5G връзката си в САЩ и Великобритания. Ookla твърди, че нейните тестове...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This