Не е тайна, че Apple смята добавената реалност за следващото “голямо нещо”, но скорошна заявка за патент показва, че фокусът на компанията може да се простира отвъд игрите и домашния декор. Въпросният патент стъпва в много по-сериозното поле на здравеопазването и изседва начините, по които AR може да се използва за подпомагане на хора с увредено зрение, за да могат те да виждат околния свят по-добре.
“Устройството с добавена реалност за изкривяване на изображенията”, описано в патента демонстрира как компанията обмисля развитието на своята технология. По същество документът е за система за изобразяване, която улавя околната среда директно пред потребителия, или с други думи ще улови гледната точка, която човек вижда с очите си, но не спира до тук. След това системата ще поеме част от полето на видимост и ще я обработи, като я деформира и покаже на самия потребител с heads-up дисплей, така че да компенсира тази част от зрението му, която е увредена, или унищожена и да му позволи да види това, което по принцип не би могъл в реални условия.
Системата включва и други идеи. Например технология за проследяване на очите, за да анализира какво точно търси потребителя, като патентът демонстрира приложението и чрез iPad или iPhone, а идеята е ясна – AR очилата на Apple, за които отдавна слушаме. Кога и дали въобще ще ги видим обаче, няма как да знаем, тъй като това е само един от хилядите патенти на гиганта, но за момента разполагаме само със слухове и спекулации.