Една от интересните нови функции за Apple Watch, които бяха представени по време на WWDC 2020 беше тази, която проследява дали правилно си мием ръцете. Тя кореспондира и с пандемията от коронавирус, която ни накара да си припомним колко важно е това да става често и старателно, но всъщност не е разработена специално за ситуацията. Това разкри Apple пред TechCrunch, разказвайки любопитни подробности за продължилата с години разработка.

Ръководството на СЗО препоръчва миенете на ръцете да става най-малко за 20 секунди, а watchOS 7 ще може автоматично да установи кога го правите и да стартира 20-секунден таймер за обратно броене със симпатична анимация. Ако открие, че сте приключили измиването по-бързо, часовникът учтиво ще ви подкани да продължите. Първата иновация в тази област за носимо устройство използва сензорите за движение на Apple Watch, микрофона и машинно обучение, за да разпознава движенията и звуците при миене на ръцете и да бъде в помощ на потребителите при превенцията на коронавирус. От своя страна приложението Health на iPhone ще показва честотата и продължителността на миене на ръцете, както и допълнителна информация за ползата от това за цялостното ни здраве. Звуците, използвани за откриване на действието не се записват, или запазват от приложението.

“За разлика от други инициативи на компанията, предприети след като вирусът ни принуди да се отбраняваме, тази функция не е създадена за една нощ, а е резултат от години работа на принципа проба-грешка”, заяви вицепрезидентът по технологии, Кевин Линч пред TechCrunch.

Акселерометърът играе ключова роля, разпознавайки типичният модел на миене на ръцете. Заедно с движението, приложението слуша и звука на течаща вода, но дори и това не е достатъчно, тъй като еко-мивките стават все по-популярни, което означава, че често почти няма такъв звук. Последният щрих се добавя от звуците на сапуна, които имат уникален звуков почерк и са доказателство за минене на ръцете. Освен това вашият любим часовник може да ви подканя да миете ръцете си на час.

Може ли обаче Apple Watch да стигне още по-далеч и да помага за диагностицирането на COVID-19? Apple твърди, че не прави никакви свои собствени изследвания в тази област, но подкрепя изследванията на медицинската общност. Специално що се отнася до часовника, компанията отвори дистанционно приложение за лекари, които искат да наблюдават показанията на ЕКГ на пациентите, без да рискуват като се излагат на вируса.