Изберете страница

Функцията за проследяване на миенето на ръцете в Apple Watch е разработвана с години

Една от интересните нови функции за Apple Watch, които бяха представени по време на WWDC 2020 беше тази, която проследява дали правилно си мием ръцете. Тя кореспондира и с пандемията от коронавирус, която ни накара да си припомним колко важно е това да става често и старателно, но всъщност не е разработена специално за ситуацията. Това разкри Apple пред TechCrunch, разказвайки любопитни подробности за продължилата с години разработка.

Ръководството на СЗО препоръчва миенете на ръцете да става най-малко за 20 секунди, а watchOS 7 ще може автоматично да установи кога го правите и да стартира 20-секунден таймер за обратно броене със симпатична анимация. Ако открие, че сте приключили измиването по-бързо, часовникът учтиво ще ви подкани да продължите. Първата иновация в тази област за носимо устройство използва сензорите за движение на Apple Watch, микрофона и машинно обучение, за да разпознава движенията и звуците при миене на ръцете и да бъде в помощ на потребителите при превенцията на коронавирус. От своя страна приложението Health на iPhone ще показва честотата и продължителността на миене на ръцете, както и допълнителна информация за ползата от това за цялостното ни здраве. Звуците, използвани за откриване на действието не се записват, или запазват от приложението.

“За разлика от други инициативи на компанията, предприети след като вирусът ни принуди да се отбраняваме, тази функция не е създадена за една нощ, а е резултат от години работа на принципа проба-грешка”, заяви вицепрезидентът по технологии, Кевин Линч пред TechCrunch.

Акселерометърът играе ключова роля, разпознавайки типичният модел на миене на ръцете. Заедно с движението, приложението слуша и звука на течаща вода, но дори и това не е достатъчно, тъй като еко-мивките стават все по-популярни, което означава, че често почти няма такъв звук. Последният щрих се добавя от звуците на сапуна, които имат уникален звуков почерк и са доказателство за минене на ръцете. Освен това вашият любим часовник може да ви подканя да миете ръцете си на час.

Може ли обаче Apple Watch да стигне още по-далеч и да помага за диагностицирането на COVID-19? Apple твърди, че не прави никакви свои собствени изследвания в тази област, но подкрепя изследванията на медицинската общност. Специално що се отнася до часовника, компанията отвори дистанционно приложение за лекари, които искат да наблюдават показанията на ЕКГ на пациентите, без да рискуват като се излагат на вируса.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This