Изберете Страница

Функцията за проследяване на миенето на ръцете в Apple Watch е разработвана с години

Една от интересните нови функции за Apple Watch, които бяха представени по време на WWDC 2020 беше тази, която проследява дали правилно си мием ръцете. Тя кореспондира и с пандемията от коронавирус, която ни накара да си припомним колко важно е това да става често и старателно, но всъщност не е разработена специално за ситуацията. Това разкри Apple пред TechCrunch, разказвайки любопитни подробности за продължилата с години разработка.

Ръководството на СЗО препоръчва миенете на ръцете да става най-малко за 20 секунди, а watchOS 7 ще може автоматично да установи кога го правите и да стартира 20-секунден таймер за обратно броене със симпатична анимация. Ако открие, че сте приключили измиването по-бързо, часовникът учтиво ще ви подкани да продължите. Първата иновация в тази област за носимо устройство използва сензорите за движение на Apple Watch, микрофона и машинно обучение, за да разпознава движенията и звуците при миене на ръцете и да бъде в помощ на потребителите при превенцията на коронавирус. От своя страна приложението Health на iPhone ще показва честотата и продължителността на миене на ръцете, както и допълнителна информация за ползата от това за цялостното ни здраве. Звуците, използвани за откриване на действието не се записват, или запазват от приложението.

“За разлика от други инициативи на компанията, предприети след като вирусът ни принуди да се отбраняваме, тази функция не е създадена за една нощ, а е резултат от години работа на принципа проба-грешка”, заяви вицепрезидентът по технологии, Кевин Линч пред TechCrunch.

Акселерометърът играе ключова роля, разпознавайки типичният модел на миене на ръцете. Заедно с движението, приложението слуша и звука на течаща вода, но дори и това не е достатъчно, тъй като еко-мивките стават все по-популярни, което означава, че често почти няма такъв звук. Последният щрих се добавя от звуците на сапуна, които имат уникален звуков почерк и са доказателство за минене на ръцете. Освен това вашият любим часовник може да ви подканя да миете ръцете си на час.

Може ли обаче Apple Watch да стигне още по-далеч и да помага за диагностицирането на COVID-19? Apple твърди, че не прави никакви свои собствени изследвания в тази област, но подкрепя изследванията на медицинската общност. Специално що се отнася до часовника, компанията отвори дистанционно приложение за лекари, които искат да наблюдават показанията на ЕКГ на пациентите, без да рискуват като се излагат на вируса.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги. Наред с това компанията отбеляза спад за фискалното тримесечие с приходи от малко над 117 милиарда долара, или 5% на годишна база, в сравнение със същия период на миналата година. Въпреки...

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей, твърдят последните слухове. Според DigiTimes, устройството ще има 2.1” дисплей и тази информация съответства на споделената миналия месец от Джеф Пу. Настоящият Apple Watch Ultra има около 1.93”...

Перископната камера ще е ексклузивна за iPhone 15 и 16 Ultra

Перископната камера ще е ексклузивна за iPhone 15 и 16 Ultra

Отдавна се носят слухове за дългоочакваната перископна камера, която ще получи iPhone. Според известният анализатор Минг-Чи Куо обаче, тя ще е ексклузивна само за един модел в следващите две поколения - iPhone 15 и 16 Ultra. Тази новина може би е изненадваща, тъй като...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This