Изберете Страница

Функцията за проследяване на миенето на ръцете в Apple Watch е разработвана с години

Една от интересните нови функции за Apple Watch, които бяха представени по време на WWDC 2020 беше тази, която проследява дали правилно си мием ръцете. Тя кореспондира и с пандемията от коронавирус, която ни накара да си припомним колко важно е това да става често и старателно, но всъщност не е разработена специално за ситуацията. Това разкри Apple пред TechCrunch, разказвайки любопитни подробности за продължилата с години разработка.

Ръководството на СЗО препоръчва миенете на ръцете да става най-малко за 20 секунди, а watchOS 7 ще може автоматично да установи кога го правите и да стартира 20-секунден таймер за обратно броене със симпатична анимация. Ако открие, че сте приключили измиването по-бързо, часовникът учтиво ще ви подкани да продължите. Първата иновация в тази област за носимо устройство използва сензорите за движение на Apple Watch, микрофона и машинно обучение, за да разпознава движенията и звуците при миене на ръцете и да бъде в помощ на потребителите при превенцията на коронавирус. От своя страна приложението Health на iPhone ще показва честотата и продължителността на миене на ръцете, както и допълнителна информация за ползата от това за цялостното ни здраве. Звуците, използвани за откриване на действието не се записват, или запазват от приложението.

“За разлика от други инициативи на компанията, предприети след като вирусът ни принуди да се отбраняваме, тази функция не е създадена за една нощ, а е резултат от години работа на принципа проба-грешка”, заяви вицепрезидентът по технологии, Кевин Линч пред TechCrunch.

Акселерометърът играе ключова роля, разпознавайки типичният модел на миене на ръцете. Заедно с движението, приложението слуша и звука на течаща вода, но дори и това не е достатъчно, тъй като еко-мивките стават все по-популярни, което означава, че често почти няма такъв звук. Последният щрих се добавя от звуците на сапуна, които имат уникален звуков почерк и са доказателство за минене на ръцете. Освен това вашият любим часовник може да ви подканя да миете ръцете си на час.

Може ли обаче Apple Watch да стигне още по-далеч и да помага за диагностицирането на COVID-19? Apple твърди, че не прави никакви свои собствени изследвания в тази област, но подкрепя изследванията на медицинската общност. Специално що се отнася до часовника, компанията отвори дистанционно приложение за лекари, които искат да наблюдават показанията на ЕКГ на пациентите, без да рискуват като се излагат на вируса.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple не очаква спад в търсенето на iPhone

Apple не очаква спад в търсенето на iPhone

Apple не очаква спад в търсенето на iPhone през 2022 година на фона на цялостното забавяне на пазара на смартфони, твъди Bloomberg. Компанията е поръчала 90 милиона бройки iPhone 14, колкото и iPhone 13 през същия период на миналата година. Apple очаква да произведе...

Куо: Apple ще увеличи цената на моделите iPhone 14 Pro

Куо: Apple ще увеличи цената на моделите iPhone 14 Pro

Apple планира да увеличи цената на моделите iPhone 14 Pro, твърди известният анализатор Минг-Чи Куо, въпреки че не разкрива точни цифри. В свой пост в Twitter той посочва, че средната продажна цена на цялата гама iPhone 14 ще се увеличи с около 15% в сравнение с...

Процентът на батерията се връща с iOS 16 beta 5

Процентът на батерията се връща с iOS 16 beta 5

Процентът на батерията най-сетне се завръща с последната iOS 16 beta 5. Това беше едно от най-честите желания на потребителите, след като Apple го премахна с пускането на iPhone X. За да бъде активирана опцията, ще трябва да посетите настройките и секцията “батерия”....

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This