Ако iPhone беше покемон, то използването на Spectre Fix срещу него, щеше да се окаже изключително ефективно. Така можем да обобщим ефекта от последния ъпдейт на iOS, който съдържа фикс за уязвимостта Spectre и е наистина важен от гледна точка на сигурността, но от друга страна тестовете разкриват, че той има драстично влияние върху производителността на някои устройства, чиито резултати падат с до 56% в част от същите тестове.

Последните доклади разбира се предупреждават за подобна възможност, но изявлението на Apple относно бъговете гласи, че компанията не е намерила „измеримо намаляване на производителността на macOS и iOS” след корекциите.

Оказва се обаче, че не всички потребители имат този късмет. Мелвин Мъгал, основател на WeCure и създател на блога Melv1n, прави тестове за ефективност на своя iPhone 6 преди и непосредствено след актуализацията iOS 11.2.2, като в двата случая хардуерът е идентичен, т.е. няма смяна на батерията и не се изпълняват никакви приложения.

Мъгал установява, че едноядрените и многоядрените резултати спадат драстично след инсталирането на iOS 11.2.2, като преди това телефонът му отбелязва съответно 1561/2665 точки, а след това – 924/1616. Така за определени тестове, като тези, които използват HTML5 и SQLite, резултатите спадат с 56%.

Въпреки, че това е необходимо зло, не е ясно как точно влияе iOS 11.2.2 върху производителността на други устройства, тъй като тестовете са проведени единствено и само с iPhone 6, така че няма как да обобщим отражението на ъпдейта върху цялата продуктова гама на компанията. Може би има и други фактори, които дават отражение, и които ще бъдат изяснени в бъдеще.