Виртуалният асистент Siri позволява достъпа на неоторизирани лица, които могат да преодолеят защитата и да изключат мобилните данни на вашия iPhone се оказа миналия петък. Както знаете, потребителите на iPhone имат достъп до Siri и на заключен екран, като с помощта на асистента имат възможност да използват приложения и услуги в своя телефон, но този нов проблем може би е признак за много по-големи уязвимости.

Потребителят с никнейм Anton31Kah посочва, че Siri може да бъде манипулиран така, че да изключи мобилните данни, след като просто го попитате за текущото им състяние. Аситентът не само ще ви каже дали те са включени, но и ще ви подкани да го уведомите, ако искате да ги изключите, което респективно би позволило на всеки да превключва мобилните данни на вашия iPhone вече заключен с парола.

Това е пробив в сигурността на Siri, тъй като първо би трябвало да бъде поискана паролата и предстои той тепърва да бъде оценен, но отново повдига въпроса за сигурността на гласовите асистенти.

Все повече устройства предлагат възможността да се използва изкуствения интелект, а асистентите проникват дълбоко в операционната система и докато обикновения достъп до смартфона преминава през множество протоколи за сигурност, то тяхното използване може би все още крие известни пропуски в това отношение. Освен това все повече компании избират асистенти, основаващи се на Al, дори и Apple се очаква да представи такава нова версия на Siri на WWDC 2017 в началото на следващия месец. Те се развиват в зависимост от навиците на потребителите и имат способността да изпълняват сложни задачи, а сигурността им е от основно значение за риска от загуба на важни данни и тази уязвимост на Siri е само малка индикация за големите компании в бранша, занимаващи се с този вид технологии, които все още не са засегнати.