Изберете Страница

Уязвимост в Siri позволява на неоторизирани лица да изключат мобилните данни на вашия iPhone

Виртуалният асистент Siri позволява достъпа на неоторизирани лица, които могат да преодолеят защитата и да изключат мобилните данни на вашия iPhone се оказа миналия петък. Както знаете, потребителите на iPhone имат достъп до Siri и на заключен екран, като с помощта на асистента имат възможност да използват приложения и услуги в своя телефон, но този нов проблем може би е признак за много по-големи уязвимости.

Потребителят с никнейм Anton31Kah посочва, че Siri може да бъде манипулиран така, че да изключи мобилните данни, след като просто го попитате за текущото им състяние. Аситентът не само ще ви каже дали те са включени, но и ще ви подкани да го уведомите, ако искате да ги изключите, което респективно би позволило на всеки да превключва мобилните данни на вашия iPhone вече заключен с парола.

Това е пробив в сигурността на Siri, тъй като първо би трябвало да бъде поискана паролата и предстои той тепърва да бъде оценен, но отново повдига въпроса за сигурността на гласовите асистенти.

Все повече устройства предлагат възможността да се използва изкуствения интелект, а асистентите проникват дълбоко в операционната система и докато обикновения достъп до смартфона преминава през множество протоколи за сигурност, то тяхното използване може би все още крие известни пропуски в това отношение. Освен това все повече компании избират асистенти, основаващи се на Al, дори и Apple се очаква да представи такава нова версия на Siri на WWDC 2017 в началото на следващия месец. Те се развиват в зависимост от навиците на потребителите и имат способността да изпълняват сложни задачи, а сигурността им е от основно значение за риска от загуба на важни данни и тази уязвимост на Siri е само малка индикация за големите компании в бранша, занимаващи се с този вид технологии, които все още не са засегнати.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Стив Джобс посмъртно ще бъде удостоен с Президентския медал на свободата

Стив Джобс посмъртно ще бъде удостоен с Президентския медал на свободата

Съоснователят на Apple и бивш главен изпълнителен директор Стив Джобс посмъртно ще бъде удостоен с Президентския медал на свободата, обяви Белият дом. Това е най-високото гражданско отличие на САЩ, връчвано на лица, “с изключителен принос за просперитета, ценностите...

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем, гласят последните слухове. Компанията имаше нестабилни отношения с Qualcomm, която беше единственият доставчик на 5G чипове, след като Intel се оттегли. Всъщност Apple закупи модемното...

Навършиха се 15 години, откакто първият iPhone излезе на пазара

Навършиха се 15 години, откакто първият iPhone излезе на пазара

На 29 юни 2007 година дълги опашки нетърпеливи потребители се наредиха пред магазините на Apple, нетърпеливи да се докоснат до първия iPhone. Оттогава светът не е същият! Всъщност устройството беше представено на 9 януари 2007 година, но на доставчиците бяха нужни...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This