Изберете Страница

Уязвимост в Siri позволява на неоторизирани лица да изключат мобилните данни на вашия iPhone

Виртуалният асистент Siri позволява достъпа на неоторизирани лица, които могат да преодолеят защитата и да изключат мобилните данни на вашия iPhone се оказа миналия петък. Както знаете, потребителите на iPhone имат достъп до Siri и на заключен екран, като с помощта на асистента имат възможност да използват приложения и услуги в своя телефон, но този нов проблем може би е признак за много по-големи уязвимости.

Потребителят с никнейм Anton31Kah посочва, че Siri може да бъде манипулиран така, че да изключи мобилните данни, след като просто го попитате за текущото им състяние. Аситентът не само ще ви каже дали те са включени, но и ще ви подкани да го уведомите, ако искате да ги изключите, което респективно би позволило на всеки да превключва мобилните данни на вашия iPhone вече заключен с парола.

Това е пробив в сигурността на Siri, тъй като първо би трябвало да бъде поискана паролата и предстои той тепърва да бъде оценен, но отново повдига въпроса за сигурността на гласовите асистенти.

Все повече устройства предлагат възможността да се използва изкуствения интелект, а асистентите проникват дълбоко в операционната система и докато обикновения достъп до смартфона преминава през множество протоколи за сигурност, то тяхното използване може би все още крие известни пропуски в това отношение. Освен това все повече компании избират асистенти, основаващи се на Al, дори и Apple се очаква да представи такава нова версия на Siri на WWDC 2017 в началото на следващия месец. Те се развиват в зависимост от навиците на потребителите и имат способността да изпълняват сложни задачи, а сигурността им е от основно значение за риска от загуба на важни данни и тази уязвимост на Siri е само малка индикация за големите компании в бранша, занимаващи се с този вид технологии, които все още не са засегнати.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple ще направи практическа демонстрация на новите си AR/VR очила

Apple ще направи практическа демонстрация на новите си AR/VR очила

Apple ще направи практическа демонстрация на новите си AR/VR очила по време на WWDC 2023, като ще даде възможност на някои разработчици и присъстващи да ги изпробват след обявяването им, твърди журналистът от Bloomberg Марк Гърман. Компанията изгради нова структура в...

81% от всички iPhone работят с iOS 16

81% от всички iPhone работят с iOS 16

81% от всички iPhone работят с iOS 16, която беше пусната през септември миналата година, сочи сайтът за разработчици на Apple, броени дни преди премиерата на iOS 17. 13% са устройствата с iOS 15, която все още получава корекции за сигурност и само 6% работят с...

Няколко нови Mac ще бъдат обявени в едно от най-дългите в историята на Apple WWDC събития следващата седмица

Няколко нови Mac ще бъдат обявени в едно от най-дългите в историята на Apple WWDC събития следващата седмица

Няколко нови Mac ще бъдат обявени в едно от най-дългите в историята на Apple WWDC събития следващата седмица, твърди журналистът от Bloomberg Марк Гърман. В пост в Twitter Гърман сподели, че тазгодишната основна бележка ще се фокусира върху обявяването на “няколко”...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This