Изберете страница

Уязвимост в Siri позволява на неоторизирани лица да изключат мобилните данни на вашия iPhone

Виртуалният асистент Siri позволява достъпа на неоторизирани лица, които могат да преодолеят защитата и да изключат мобилните данни на вашия iPhone се оказа миналия петък. Както знаете, потребителите на iPhone имат достъп до Siri и на заключен екран, като с помощта на асистента имат възможност да използват приложения и услуги в своя телефон, но този нов проблем може би е признак за много по-големи уязвимости.

Потребителят с никнейм Anton31Kah посочва, че Siri може да бъде манипулиран така, че да изключи мобилните данни, след като просто го попитате за текущото им състяние. Аситентът не само ще ви каже дали те са включени, но и ще ви подкани да го уведомите, ако искате да ги изключите, което респективно би позволило на всеки да превключва мобилните данни на вашия iPhone вече заключен с парола.

Това е пробив в сигурността на Siri, тъй като първо би трябвало да бъде поискана паролата и предстои той тепърва да бъде оценен, но отново повдига въпроса за сигурността на гласовите асистенти.

Все повече устройства предлагат възможността да се използва изкуствения интелект, а асистентите проникват дълбоко в операционната система и докато обикновения достъп до смартфона преминава през множество протоколи за сигурност, то тяхното използване може би все още крие известни пропуски в това отношение. Освен това все повече компании избират асистенти, основаващи се на Al, дори и Apple се очаква да представи такава нова версия на Siri на WWDC 2017 в началото на следващия месец. Те се развиват в зависимост от навиците на потребителите и имат способността да изпълняват сложни задачи, а сигурността им е от основно значение за риска от загуба на важни данни и тази уязвимост на Siri е само малка индикация за големите компании в бранша, занимаващи се с този вид технологии, които все още не са засегнати.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов...

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple е продала между 160 000 и 180 000 очила Vision Pro през първия си уикенд с предварителни поръчки, твърди анализаторът Минг-Чи Куо. В нова публикация в Medium Куо посочва, че очилата са разпродадени скоро след отварянето на процеса на предварителна поръчка, като...

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

В опит да избегне забраната за внос в САЩ на Apple Watch Series 9 и Ultra 2, причинена от патентен спор с калифорнийската фирма Masimo, Apple премахва приложението си за пулсова оксиметрия, съобщи „Digital Trends”. В писмо от Masimo до съдия от апелативния съд от 15...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This