След последната актуализация на iOS, собствениците на iPhone се натъкнаха на една неприятна изненада – преждевременно изключване на телефоните и неточно отчитане на процентите оставаща батерия.

Докато Apple пусна програма за безплатна смяна на батерията за част от iPhone 6s, произведени през септември – октомври миналата година, оплакванията от завишена консумация на батерията при различни модели устройства, се увеличават лавинообразно. Появиха се и множество разкази за това, как след изключване от мрежата, уж заредената батерията на iPhone светкавично се срива и устройството се изключва, но при повторното му включване на зарядно, датчикът показва 30%. Дискусията по този проблем в страницата на компанията вече надвишава 16 страници, а засегнатите модели са iPhone 5, iPhone 6 и iPhone 6s.

Компанията все още не е дала официално изявление по въпроса или някакъв конкретен срок, в който ще се справи с проблема, но потребители съобщават, че Apple Support е наясно с него и се работи за установяване на причините и отстраняване на неприятния бъг.

От друга страна, множество потребители съобщават, че смяната на батерия за момента е решила въпроса за тях, но дали iOS 10.1.1 е допринесла за по-бързото й износване, няма как да знаем. За съжаление, тези от тях, които са изпробвали бета версиите на iOS 10.2, потвърждават, че проблемът със самоизключването при произволни проценти на батерията, продължава да присъства и след ъпдейта. Дали софтуерът просто не отчита правилно нивото на заряда, или проблемът се крие другаде, няма как да знаем.

Можем само да се надяваме, че Apple ще предприеме бързи мерки за отстраняването му и няма да пусне финалната версия на iOS 10.2, преди това.