Изберете страница

Този малък трик ще помогне на Face ID да работи безупречно

Абстрахирайки се от маркетинговата фраза на Apple “просто работи“, можем да кажем за Face ID, че въпреки че първоначално беше посрещната с известна доза скептицизъм, наистина работи така, както се рекламира и най-вече е почти незабележима.

Едно от най-хубавите неща в новия софтуер за лицево разпознаване е, че данните, свързани с вашата първоначална снимка се актуализират, за да отразят дори незначителните промени в лицето ви и има невероятно лесен начин, по който можете да обучите Face ID да работи безупречно във всички ситуации. Да, ако сте забелязали, че когато дърижте телефона си под ъгъл, или на различно разстояние има известно забавяне, или неуспех, имаме решение за вас.

Следващият път, когато се опитате да отключите своя iPhone X с Face ID и не се получи, не се опитвайте да го направите втори път, а вместо това ъвведете паролата си.

По този начин ефективно посочвате на Face ID да включи данните за лицето ви от новия ъгъл или позиция, в която се намирате в момента. Следващия път, когато опитате в подобна поза, телефонът ще се отключи незабавно. Причината за това е, че след неуспех и съответното отключване с парола, iPhone X отново сканира лицето ви, добавяйки обновената информация към първоначалната си база. Колкото и странно да звучи, това е предпоставка, която позволява обърквания с функцията за лицево разпознаване, тъй като всеки, който има паролата ви може да добави данните за своето лице и съответно да увеличи шанса си да отключи телефона ви с Face ID. Това беше и едно от предположенията в случая с десетгодишното дете, отключило телефона на майка си наскоро.

Apple умело е проектирала Face ID така, че да добавя само нови данни за лицето, когато потребителят отключва устройството и образът му е достатъчно близък до първоначално зададения, което се определя то вътрешен праг на допустимост. За да подобрите функционирането и да поддържате базата данни с естествените промени в лицето си, Face ID увеличава съхранените математически модели с времето. Така при успешно отключване, тя може да използва новоизчислените данни, ако качеството им е достатъчно, за да ограничи броя допълнителни опити, преди тези данни да бъдат отхвърлени. И обратното – ако Face ID не успее да ви разпознае, но качеството на съвпадението е по-високо от определения праг и веднага след това се въведе паролата, тя прави ново заснемане и го добява към вече наличните данни с още един математически модел. Добавените данни се изхвърлят след ограничен брой отключвания, ако спрете да ги сравнявате. Тези процеси на добавяне позволяват на Face ID да се справи с драматичните промени в лицето ви, в прическата или грима, като същевременно минимизира броя на неуспешните опити. Това означава, че ако обучавате редовно своя телефон, функцията ще сработва безупречно.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This