Миналата седмица имаше два различни случая, при които батериите на iPhone избухнаха и се запалиха. Единият в магазина на Apple в Цюрих, Швейцария, а другият във Валенсия, Испания.

Докато компанията не коментира официално инцидентите, които създадоха суматоха и предизвикаха евакуация на клиентите и персонала, то първата мисъл, която идва на ум е, че може би има проблем с батериите на устройствата, която е и вероятното обяснение за неприятните случаи, подобно на този, който принуди Samsung да изтегли своя Note 7 от пазара преди повече от година.

Ако обаче сте се опитвали да смените сами батерията на iPhone, може би имате идея каква може да е истинстата причина за подобни експлозии.

Както вече знаете, в резултат от скандала със софтуерното забавяне на по-старите модели iPhone, Apple намали цената на извънгаранционната подмяна на батериите им от 79 на 29 долара, което означава много повече подобни манипулации в магазините на компанията, въпреки че все още няма официална статистика за броя на клиентите, пожелали услугата.

Всъщност батерията в телефона се държи на мястото си само на самозалепваща лента и докато се опитвате да я махнете, може да се получи разкъсване, което да създаде условия за късо съеднение. Това е и най-разумното обяснение за инцидентите – човешка грешка, предизвикана от бързане, или невнимание, и ще трябва да го приемем, докато Apple не потвърди, или отрече официално.