Френският стартъп Energysquare показа на CES 2017 нова технология, която е съвместима с почти всички видове устройства, включително и такива, които нямат вграден модул за безжично зареждане, като iPhone и iPad.

Компанията стартира кампания в Kickstarter през май миналата година и обещава продукта да бъде готов в началото на тази година.

Системата се състои от две части – подложка за зареждане и тънък стикер, който се залепва на гърба на устройството. Самият стикер има две малки метални точки (електроди) и Micro-USB, USB-C или Lightning конектор, който се включва в порта за зареждане на съответното устройство и когато то бъде поставено на подложката, започва да се зарежда.

За разлика от другите подобни системи, които използват електромагнитна индукция, Energysquare твърди, че е създала нова технология, която разчита на електрическата проводимост. Това дава възможност за използване при много устройства наведнъж и при скорости, сравними с нормално зареждане с кабел и адаптер.

Единственият недостатък на тази технология е, че стикерът блокира порта за зареждане и трябва да се махне, ако искате да свържете телефона си по нормалния начин, но компанията признава този проблем и обещава, че следващото поколение ще включва и порт на гърба.

Energysquare ще струва 89 долара, а комплектът включва подложка за зареждане и пет стикера.