iPhone X е първият модел на Apple с OLED дисплей, който в момента е и най-добрия смартфон в света. Екранът му е произведен от Samsung Display, компанията, която прави и дисплеите на флагманите на Samsung, обявени за най-добри през миналата година, преди дебюта на десетия юбилеен модел iPhone.

Това качество, съчетано с настройките на Apple изглежда е точната рецепта, но какво можем да кажем за прогарянето на екрана, с което са известни OLED панелите? Трябва ли собствениците на iPhone X да се притесняват от него? Отговорът на този въпрос категорично е Не, поне ако се съди от резултатите от скорошен тест, който включва iPhone X, Galaxy S7 Edge и Galaxy Note 8.

Ако едно и също изображение се показва на OLED дисплей дълъг период от време, може да задейства ефекти на записване. Това е в сила както за смартфоните, така и за телевизори и монитори. В теста iPhone X е оставен 510 часа да показва непрекъснато едно и също изображение на екрана си и заключението на Cetizen е, че потребителите няма от какво да се притесняват. Разбира се, ако все още изпитвате някакви колебания, когато използвате приложения, или игри с много статични изображения, просто трябва да сте сигурни, че те няма да останат на дисплея над 510 часа.

По време на тестовете, Cetizen спира на различни интервали от време, за да провери има ли следи от прогаряне, но iPhone X не показва видими ефекти, докато не достига 510 часовия маркер. Екраните на Note 8 и S7 Edge се засегнати от ефекта много по-рано, а след 510 часа изглеждат наистина зле. Това разбира се не означава, че не можете да ги използвате, но просто трябва да избягвате статичните изображения, показвани с дни.

Повече резултати от теста, можете да видите на този линк (китайски).