Ние знаем от поредица патенти, както и от изявленията на самата компания, че Apple работеше върху вграждането на сензора за пръстови отпечатъци под екрана на iPhone, преди да избере Face ID миналата година.

След това обаче, тя обяви, че е изоставила този вариант, в полза на много по-добрия Face ID. Скептиците обаче продължават да се чудят, дали истинската причина не е в това, че сензорът за пръстови отпечатъци, вграден под екрана просто не работи добре, въпреки няколкото модела с конкурентната операционна система, които вече го предлагат.

Един от тях е Vivo X20, който използва сензор на Synaptics, вграден в долната част на екрана и се справя добре в тестовете, направени от Маркус Браунли, дори и при замърсявания, намокряне, надраскване или счупване на стъклото:

Сензорът обаче е значително по-бавен от Touch ID, дори и при идеално чист и здрав екран, въпреки че е много вероятно Apple да успее да поправи това, както го направи със следващите поколения на Touch ID. като цяло това ни дава основание да смятаме, че компанията наистина е избрала по-добрия и работещ вариант в лицето на Face ID, особено що се отнася до вход в приложения например, тъй като вградените под екрана сензори все още са далеч от идеалното изживяване, към което се стреми тя.