Тестовете на телеобектива на iPhone X при ниска осветеност показват, че той работи на една четвърт от светлината, нужна при iPhone 7 Plus. Дан Провост от Studio Neat отбелязва, че iPhone сам преценява кога да използва телеобектива, дори и когато той е избран от приложението за камерата:

„Когато използвате 2х увеличение, камерата не винаги превключва към телеобектив. В някои случаи, обикновено при ниска осветеност, вместо това ще получите кропната снимка от широкоъгълния обектив. Това разбира се няма да се хареса на фото маниаците, но според Apple, ако този образ изглежда по-добре, то товя е правилния подход“.

Всъщност това е така, защото телеобективът има по-малка бленда и по този начин се нуждае от повече светлина. Самият телефон определя кога осветеността е достатъчно, за да го използва. Провост решава да разбере кога ще се включи телеобектива на iPhone X, сравнявайки го с този на iPhone 7 Plus, като поставя предмет на бял фон и го осветява със студийни LED лампи. Поставя двата апарата на стойки и ги позиционира възможно най-близо, а след това променя осветеността от тъмно към все по-светло, наблюдавайки двете камери. Резултатът е, че iPhone X преценява, че има достатъчно светлина да включи телеобектива си при 16 lux, а iPhone 7 Plus се нуждае от 88 lux, за да го направи. Това разбира се доказва колко много подобрения е получила камерата на десетия юбилеен модел само за една година, а целия експеримент, можете да видите в следващия клип:

Dual Lens comparison on iPhone X and iPhone 7 Plus from Studio Neat on Vimeo.