Изберете страница

Тази малка джджа може да разбие паролата на всеки iPhone 7/7 Plus

Apple е добре известна със своя маниакален подход към сигурността, но се оказва, че дори и тези мерки, могат да бъдат преодоляни.  Популярният влогър EverythingApplePro е попаднал на едно миниатюрно устройство, което може да разбие паролата на всеки iPhone 7. То е с малък размер, но разполага с три порта, което предполага, че може да работи върху отключването на три устройства едновременно, а създателите му са използвали за целта вратичка в recovery mode, която позволява на потребителите да въвеждат повече опити за парола.

Уязвимостта поставя в риск всички модели iPhone 7/7 Plus с версия на операционната система между iOS 10.3.3 и iOS 11. В случай, че устройството е с по-стара версия, хакерът ще трябва първо да го ъпдейтне, за да пристъпи към отключването му и докато за тази цел обикновено отново се изисква паролата, то джаджата автоматично заобикаля тази стъпка.

Въпреки всичко това, може да са нужни до няколко дни за отключване на телефона, в зависимост от сложността на паролата, което все пак звучи успокояващо.

Както може би знаете, EverythingApplePro показа и други бъгове в iOS в миналото, но никой от тях не беше така тревожен, колкото е този. Инженерите от Apple вече работят по отстраняването му, а известно успокоение носи и фактът, че устройството срува 500 долара и изисква физически контакт с телефона, за да може да го отключи.

Като се има предвид колко яростно се бори Apple срещу исканията на ФБР да създаде ключ за телефона на стрелеца от Сан Бернадино миналата година и това, че правителството на САЩ плати милиони долари на трета страна, за да достигне до информацията, една подобна джаджа би била много полезна в случая. Това също така е и причината Apple да плаща милиони за откирване на експлойти в iOS.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This