Apple е добре известна със своя маниакален подход към сигурността, но се оказва, че дори и тези мерки, могат да бъдат преодоляни.  Популярният влогър EverythingApplePro е попаднал на едно миниатюрно устройство, което може да разбие паролата на всеки iPhone 7. То е с малък размер, но разполага с три порта, което предполага, че може да работи върху отключването на три устройства едновременно, а създателите му са използвали за целта вратичка в recovery mode, която позволява на потребителите да въвеждат повече опити за парола.

Уязвимостта поставя в риск всички модели iPhone 7/7 Plus с версия на операционната система между iOS 10.3.3 и iOS 11. В случай, че устройството е с по-стара версия, хакерът ще трябва първо да го ъпдейтне, за да пристъпи към отключването му и докато за тази цел обикновено отново се изисква паролата, то джаджата автоматично заобикаля тази стъпка.

Въпреки всичко това, може да са нужни до няколко дни за отключване на телефона, в зависимост от сложността на паролата, което все пак звучи успокояващо.

Както може би знаете, EverythingApplePro показа и други бъгове в iOS в миналото, но никой от тях не беше така тревожен, колкото е този. Инженерите от Apple вече работят по отстраняването му, а известно успокоение носи и фактът, че устройството срува 500 долара и изисква физически контакт с телефона, за да може да го отключи.

Като се има предвид колко яростно се бори Apple срещу исканията на ФБР да създаде ключ за телефона на стрелеца от Сан Бернадино миналата година и това, че правителството на САЩ плати милиони долари на трета страна, за да достигне до информацията, една подобна джаджа би била много полезна в случая. Това също така е и причината Apple да плаща милиони за откирване на експлойти в iOS.