Тази година се очаква Apple да представи четири нови модела iPhone, три от които есента, на обичайното си събитие през септември. Четвъртият модел, който слуховете визират е наследникът на iPhone SE.

Що се отнася до поне една от ключовите им характеристики обаче, тези четири модела отново няма да имат съперник на пазара. Да, както може би се досетихте, това е чипът А12, който ще захранва поне три от устройствата и според Bloomberg вече е в масово производство. Както и миналата година, TSMC е единственият му производител, което едва ли е изненада, но A12 ще бъде първият чип по 7 нанометрова технология, а Apple продължава да оглавява класацията, когато става въпрос за разработка на процесори.

А12 трябва да е още по-бърз и по-енергийно ефективен от А11 Bionic на iPhone X и iPhone 8 и на хартия е най-бързият мобилен чип в света, до който никой друг конкурент не се доближава дори. От друга страна обаче, Snapdragon 845 на Qualcomm, който задвижва съперниците на iPhone, Galaxy S9 и OnePlus 6, надминава А11 в тестовете за скорост в реално време. Qualcomm също ще произведе своя Snapdragon 855 по 7 нанометрова технология, а междувременно се очаква и Samsung да разработи своя нов Exynos, за който обаче все още не се знае дали ще е 10 или 7 nm. Повече информация за плановете на Apple може би ще получим по време на WWDC 2018, която стартира в началото на следващия месец и където се очаква да видим iPhone SE 2.