Странен слух се появи вчера в интернет пространството и според него, Apple планира да представи наследника на хитовия си малък модел iPhone SE следващия месец. Информацията идва от френския блог iGeneration, цитиращ неназован източник, според който Apple ще проведе продуктово събитие в края на месец август, за да представи актуализираната версия на 4 инчовия смартфон. Авторът на статията твърди, че е получил информацията си от нов източник, с непотвърден авторитет в областта на предвижданията по отношение на продуктите на компанията и изразява известен скептицизъм, въпреки че добавя, че източникът „изглежда надежден“.

Като се има предвид времевата линия, традиционна за Apple, такова събитие наистина изглежда съмнително, тъй като компанията никога не е обявявала нов модел през август. iPhone SE беше представен през март 2016, iPhone 4s – през октомври 2011, а останалите модели дебютираха през юни, или септември всяка година. Освен това, като се има предвид, че сегашния модел iPhone SE носи характеристиките на iPhone 6s, спецификациите на неговия наследник, най-вероятно ще се доближават до тези на iPhone 7 и, ако той бъде въведен през август, то ниската му цена би повлияла критично върху продажбите на миналогодишния модел.

Като цяло слуховете за бъдещ наследник на 4 инчовия модел не са от вчера. Още през ноември миналата година, анализаторът минг-Чи Куо заяви, че е много вероятно компанията да пусне подобрената му версия в началото на тази година, което обаче така и не се сбъдна. На представянето на iPhone SE, Apple призна, че някои потребители просто обичат по-малки устройства и разкри, че е продала 30 милиона 4 инчови iPhone през 2015 година. Устройството носи дизайна на iPhone 5s, но е с много по-мощни показатели, сред които два пъти по-бързия A9 процесор и 12 мегапикселовата камера на iPhone 6s, което бързо го нареди сред челните места по продажби в цял свят. iPhone SE е и най-евтиният модел на компанията, чиято цена започва от 399 долара в САЩ, а слуховете твърдят, че цената на неговия наследник ще започва от 399 евро в Европа, което е значително по-малко от сегащните 489 евро. Допълнително статията посочва, че капацитетът на бъдещия модел ще бъде увеличен до 32/128 GB версии. Най-любопитното в тази статия е може би твърдението, че компанията ще проведе второ продуктово събитие през октомври, на което ще дебютира „забавения“ iPhone 8.