Изберете страница

Създателят на кампанията „Think Different“, Кен Сегал твърди, че Apple губи своята идентичност

Кен Сегал, рекламният директор, който стои зад кампанията „Think Different“ и беше близък приятел на стив Джобс, сега твърди, че Apple губи своята идентичност с настоящия си маркетинг.

Сегал твърди, че наличието на ясна идентичност на марката е още по-важно в момента, когато пазарът на смартфони езрял и възможността за диференциране на дизайна и характеристиките намалява. В интервю за The Telegraph, той разказва как Стив Джобс е карал хората да пожелаят продуктите на Apple, качество, което днес липсва:

„Сега Apple прави различни кампании за телефон, който винаги съм смятал за изгубена възможност. Те трябва да изграждат самоличността на устройството, нещо, в което хората биха искали да участват, защото се издига над характеристиките му. Това е предизвикателство когато сте в по-зряла категория и разликите в характеристиките са значително по-малко. Как се рекламира подобно нещо? Именно тук е мястото на умелия меркетолог“.

Позовавайки се на концепцията на Джобс „brand bank”, Сегал разказва още, че текущите реклами на iPhone са много по-фокусирани върху функциите, което не създава същата емоционална връзка с марката:

„Стив вярваше, че ако хората имат дълбока емоционална връзка с Apple, няма да се откажат, дори и да се окаже, че в някои части на света продуктите й получават лоша оценка, или дори нарушавата закона. Той имаше теория за „brand bank” и твърдеше, че всяка компания има баланс. Всичко, което бизнесът прави е добро допълнение към марката и се нуждае от висок баланс, защото нещо, което не можете да предвидите, ще се случи в даден момент“.

Според Сегал, Кук получава съвети как да играе безопасно, когато става въпрос за маркетинг, въпреки че компанията все още е иновативна що се отнася до нейните продукти. Не всички обаче са съгласни с това, а тези коментари идват в момент, когато Samsung признава за влошените продажби на совя Galaxy S9, а от Apple се очаква да обяви умерен ръст в продажбите на iPhone преди пускането на новите си модели.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов...

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple е продала между 160 000 и 180 000 очила Vision Pro през първия си уикенд с предварителни поръчки, твърди анализаторът Минг-Чи Куо. В нова публикация в Medium Куо посочва, че очилата са разпродадени скоро след отварянето на процеса на предварителна поръчка, като...

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

В опит да избегне забраната за внос в САЩ на Apple Watch Series 9 и Ultra 2, причинена от патентен спор с калифорнийската фирма Masimo, Apple премахва приложението си за пулсова оксиметрия, съобщи „Digital Trends”. В писмо от Masimo до съдия от апелативния съд от 15...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This