Правните спорове между Apple и Qualcomm продължават и двете компании ще се срещнат в съда на 15 април 2019 година, съобщи тази седмица The Verge, позовавайки се на информацията на San Diego Union-Tribune. Причина са твърденията на Qualcomm, че гигантът от Купертино е споделял поверителна информация за оптимизиране на скоростите на модемите с Intel.

Всъщност това дело е поредният остър сблъсък между двете компании, а началото на войната беше поставено преди почти две години. В края на януари миналата година Apple обвини Qualcomm в злоупотреба с господстващо положение на пазара, изразяваща се в искането на прекалено големи лицензионни такси за патенти, жизнено необходими за създаването на смартфони. Тъй като тези патенти са ключови за индустрията, те би трябвало да се лицензират с разумни и недискриминационни условия, или с други думи – на справедлива цена. Qualcomm не остана длъжна и само няколко месеца по-късно направи опит да забрани продажбите на iPhone в САЩ и Китай с аргументите, че компанията нарушава три нейни патента, а в края на 2017 година дойдоха и най-сериозните обвинения, че компанията е споделяла поверителна информация с един от най-големите конкуренти на Qualcomm – Intel.

Разбира се Apple е имала достъп до секретната информация още от 2009 година, когато двете, сега враждуващи компании, сключиха договор за партньорство, който дава достъп на гиганта до секретния изходен код, за да позволи по-добрата му интеграция в iPhone. Тогава Qualcomm поставя и едно важно условие – тази информация да се използва само и единствено за нейните чипове, а не и за тези на конкуренти. Може би това условие е било нарушено, но няма как да знаем това и само съдът може да прецени. San Diego Union-Tribune твърди, че адвокатите на Apple категорично са отхвърлили възможността за извънсъдебна спогодба, а делото ще се гледа чак през април, заради сложността му.