Изберете Страница

Страницата за проверка на Activation Lock играе ключова роля при хак и може би това е причината за отстраняването й

Както знаете, преди два дни Apple премахна страницата за проверка на статуса на Activation Lock от своя уеб сайт, беза да дава обяснения защо елиминира този така полезен при покупката на устройства втора ръка инструмент. Оказва се обаче, че именно тази страница е много важна част от байпас хак, който се използва за отключване на крадени устройства и това най-вероятно е причината компанията да го свали.

Процесът е демонстриран във видеото по-долу, като чрез промяната на един или два символа на невалиден сериен номер, хакерите са в състояние да генерират валиден такъв, използвайки Activation Lock инструмента за проверка дали наистина той е функциониращ. Този валиден номер, който принадлежи на собственика на не крадено устройство, може да се използва след това, за да се отключи това, което хакерите желаят.

Схемата краде съществуващи серийни номера от потребителите, което обяснява и мистериозния бъг от преди няколко месеца, когато хора, опитващи се да активират ново или наскоро ресторвано устройство, откриваха, че то е заключено към чужд акаунт с неизвестно потребителско име и парола.

Ако тази теория се окаже вярна, то съвсем явно това е и причината Apple да свали страницата за проверка, за да защити своите потребители от посегателствата на хакерите. Не е ясно, дали компанията ще осигури нов метод за извършване на тази така важна проверка и дали има начин да затвори пробива в сигурността, без да лиши потребителите от възможността да се убедят, че устройствата, които купуват втора употреба, не са крадени или изгубени.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Ново видео сравнява дизайна на iPhone 14 Pro Max и iPhone 13 Pro Max

Ново видео сравнява дизайна на iPhone 14 Pro Max и iPhone 13 Pro Max

До премиерата на новата серия iPhone 14 остава по-малко от месец и слуховете за нея се увеличават с всеки изминал ден. Сега нов клип, публикуван в Twitter сравнява дизайна на iPhone 14 Pro Max с този на неговия предшественик 13 Pro Max. iPhone 14 Pro Max on hands good...

Apple вече приготвя предварително записаното си есенно събитие

Apple вече приготвя предварително записаното си есенно събитие

Apple вече е започнала да зиписва виртуалното си есенно събитие, по време на което ще представи новата серия iPhone 14 и Apple Watch Series 8, твърди журналистът Марк Гърман. Въпреки очакванията компанията да възстанови присъствените евенти, журналистът посочва, че...

Цената на iPhone 14 може да започва от 799 долара

Цената на iPhone 14 може да започва от 799 долара

С наближаване на премиерата на iPhone 14, слуховете за новите мадели стават все повече и повече. Последните визират цената им и твърдят, че тя може да започва от 799 долара. Информацията пристига с любезното съдействие на корейския блог Naver и сочи, че iPhone 14 ще...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This