Изберете страница

Страницата за проверка на Activation Lock играе ключова роля при хак и може би това е причината за отстраняването й

Както знаете, преди два дни Apple премахна страницата за проверка на статуса на Activation Lock от своя уеб сайт, беза да дава обяснения защо елиминира този така полезен при покупката на устройства втора ръка инструмент. Оказва се обаче, че именно тази страница е много важна част от байпас хак, който се използва за отключване на крадени устройства и това най-вероятно е причината компанията да го свали.

Процесът е демонстриран във видеото по-долу, като чрез промяната на един или два символа на невалиден сериен номер, хакерите са в състояние да генерират валиден такъв, използвайки Activation Lock инструмента за проверка дали наистина той е функциониращ. Този валиден номер, който принадлежи на собственика на не крадено устройство, може да се използва след това, за да се отключи това, което хакерите желаят.

Схемата краде съществуващи серийни номера от потребителите, което обяснява и мистериозния бъг от преди няколко месеца, когато хора, опитващи се да активират ново или наскоро ресторвано устройство, откриваха, че то е заключено към чужд акаунт с неизвестно потребителско име и парола.

Ако тази теория се окаже вярна, то съвсем явно това е и причината Apple да свали страницата за проверка, за да защити своите потребители от посегателствата на хакерите. Не е ясно, дали компанията ще осигури нов метод за извършване на тази така важна проверка и дали има начин да затвори пробива в сигурността, без да лиши потребителите от възможността да се убедят, че устройствата, които купуват втора употреба, не са крадени или изгубени.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This