Изберете страница

Страницата за проверка на Activation Lock играе ключова роля при хак и може би това е причината за отстраняването й

Както знаете, преди два дни Apple премахна страницата за проверка на статуса на Activation Lock от своя уеб сайт, беза да дава обяснения защо елиминира този така полезен при покупката на устройства втора ръка инструмент. Оказва се обаче, че именно тази страница е много важна част от байпас хак, който се използва за отключване на крадени устройства и това най-вероятно е причината компанията да го свали.

Процесът е демонстриран във видеото по-долу, като чрез промяната на един или два символа на невалиден сериен номер, хакерите са в състояние да генерират валиден такъв, използвайки Activation Lock инструмента за проверка дали наистина той е функциониращ. Този валиден номер, който принадлежи на собственика на не крадено устройство, може да се използва след това, за да се отключи това, което хакерите желаят.

Схемата краде съществуващи серийни номера от потребителите, което обяснява и мистериозния бъг от преди няколко месеца, когато хора, опитващи се да активират ново или наскоро ресторвано устройство, откриваха, че то е заключено към чужд акаунт с неизвестно потребителско име и парола.

Ако тази теория се окаже вярна, то съвсем явно това е и причината Apple да свали страницата за проверка, за да защити своите потребители от посегателствата на хакерите. Не е ясно, дали компанията ще осигури нов метод за извършване на тази така важна проверка и дали има начин да затвори пробива в сигурността, без да лиши потребителите от възможността да се убедят, че устройствата, които купуват втора употреба, не са крадени или изгубени.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This