Изберете Страница

Страницата за проверка на Activation Lock играе ключова роля при хак и може би това е причината за отстраняването й

Както знаете, преди два дни Apple премахна страницата за проверка на статуса на Activation Lock от своя уеб сайт, беза да дава обяснения защо елиминира този така полезен при покупката на устройства втора ръка инструмент. Оказва се обаче, че именно тази страница е много важна част от байпас хак, който се използва за отключване на крадени устройства и това най-вероятно е причината компанията да го свали.

Процесът е демонстриран във видеото по-долу, като чрез промяната на един или два символа на невалиден сериен номер, хакерите са в състояние да генерират валиден такъв, използвайки Activation Lock инструмента за проверка дали наистина той е функциониращ. Този валиден номер, който принадлежи на собственика на не крадено устройство, може да се използва след това, за да се отключи това, което хакерите желаят.

Схемата краде съществуващи серийни номера от потребителите, което обяснява и мистериозния бъг от преди няколко месеца, когато хора, опитващи се да активират ново или наскоро ресторвано устройство, откриваха, че то е заключено към чужд акаунт с неизвестно потребителско име и парола.

Ако тази теория се окаже вярна, то съвсем явно това е и причината Apple да свали страницата за проверка, за да защити своите потребители от посегателствата на хакерите. Не е ясно, дали компанията ще осигури нов метод за извършване на тази така важна проверка и дали има начин да затвори пробива в сигурността, без да лиши потребителите от възможността да се убедят, че устройствата, които купуват втора употреба, не са крадени или изгубени.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Сгъваемият iPhone ще може сам да се защити при изпускане

Сгъваемият iPhone ще може сам да се защити при изпускане

Apple работи върху технология, която позволява на iPhone или iPad със сгъваем дисплей да откриват изпускане и незабавно да се затварят по пътя към земята, за да минимизират евентуалните щети. Наскоро подадена заявка за патент, наречена “Самоприбиращо се дисплейно...

Нови изображения подкрепят слуховете за solid state бутони в серията iPhone 15

Нови изображения подкрепят слуховете за solid state бутони в серията iPhone 15

Още миналата година известният анализатор Минг-Чи Куо съобщи, че бутоните за сила на звука и включване в серията iPhone 15 ще претърпят генерална промяна. Става въпрос конкретно за двата Pro модела, които ще получат solid state бутони с хаптична връзка, наподобяващи...

iOS 16.4 ще добави Voice Isolation за обажданията

iOS 16.4 ще добави Voice Isolation за обажданията

iOS 16.4 ще предложи нова функция за обажданията, сочат бележките към RC версията, пусната тази седмица. Функцията ще се нарича Voice Isolation и ще дава приоритет на гласа ви, блокирайки околния шум, за да направи разговорите по-ясни. Всъщност Voice Isolation е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This