“Проблемът с Apple не е нищо ново“ каза Главният изпълнителен директор на Qualcomm, Стив Моленкопф пред Fortune, по повод на съдебните дела, в които участват двете компании, добавяйки, че такива спорове обикновено се решават извън съда:

„Тези неща могат да бъдат решени извънсъдебно и няма причина да не очаквам това да се случи и сега“ обяви Моленкопф миналата седмица на конференция в Аспен, Колорадо.

Въпреки това подобно решение все още не е официално обявено от никоя от засегнатите страни по делото.

Битката започна през януари, когато Apple поиска от Qualcomm да се произнесе по казуса с несправедливи лицензионни условия, а през последните шест месеца, аргументите по делото се увеличиха, като двете компании си размениха редица обвинения. Qualcomm дори се опита да забрани вноса на устройствата на Apple в САЩ, заявявайки, че гигантът използва нейни технологии, без да плаща за това. Компанията току що загуби делото по своята жалба със санкция от 669 хиляди долара, която ЕС би могла да й наложи, ако не подаде исканите от Европейската комисия документи, а в САЩ тя се бори с антитръстови дела на Федералната търговска комисия, която я обвини, че налага прекомерно високи такси на съперниците си, за да си осигури господстващо положение на пазара.