Изберете страница

Според слуховете главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук ще се оттегли през 2026 година

Когато Тим Кук беше назначен за главен изпълнителен директор на Apple през 2011 година, нещата в компанията бяха много по-различни, отколкото днес. Тогава се работеше по начина на Стив Джобс, но до сега Кук промени Apple до толкова, че няма как да се опише с думи.

Благодарение на него, компанията е по-внимателна към своите клиенти, когато разработва нови продукти. Например феновете казаха, че искат повече портове на Мас и вече е налице преработения MacBook Pro. Искаха оригинални части за ремонт на своите устройства и в крайна сметка Apple обяви, че това ще стане факт.

Стив Джобс никога не би направил такова нещо. Той беше по-харизматичен и маркетингов гений, но Тим Кук е много по-добър главен изпълнителен директор от гледна точка на приходите и използваемостта на продукта. Въпреки пандемията от COVID-19, Apple успя да остане най-ценната компания в света от няколко години, но е време за промяна.

Тим Кук в крайна сметка се оттегля от поста на главен изпълнителен директор на Apple.

Според запознати източници, които желаят да останат анонимни, Кук смята да го направи през 2026 година. В скорошно интервю той каза, че не се вижда като главен изпълнителен директор на Apple след десетилетие, а Марк Гурман посочи в седмичния си бюлетин, че в компанията се смята, че Кук иска да остане само за една основна продуктова категория и това е AR/VR.

Според слуховете Apple планира да пусне слушалки със смесена реалност някъде между края на 2022 и началото на 2023 година, а устройство, наречено Apple Glass, също се очаква да дебютира през 2025 година. Това съответства на слуховете за оттегляне на Кук през 2026 година. Има обаче още една причина за това му решение. На няколко пъти се говореше, че Тим Кук ще се кандидатира за президент на САЩ и може би кампанията за спечелване на първичните избори на Демократическата партия през 2028 година е в основата на тази стъпка.

Кук има платформата и средствата за това и като един от най-добрите изпълнителни директори на всички времена, надали ще му е трудно да стъпи в Овалния кабинет на Белия дом. Все пак обаче, да не забравяме, че това са само спекулации.

Кой ще замести Тим Кук? Някои източници, запознати с въпроса, твърдят, че избраният човек е Джеф Уилямс. Той е главен оперативен директор на Apple от декември 2015 година. Напоследък Уилямс се появява на основните доклади на компанията по-често от обикновено, има доверието на всички изпълнителни директори и е трудолюбив и готов да прави компромиси заради компанията. Все пак единствено времето ще покаже дали всичко това е истина, а до 2026 година има още доста.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This