Когато Тим Кук беше назначен за главен изпълнителен директор на Apple през 2011 година, нещата в компанията бяха много по-различни, отколкото днес. Тогава се работеше по начина на Стив Джобс, но до сега Кук промени Apple до толкова, че няма как да се опише с думи.

Благодарение на него, компанията е по-внимателна към своите клиенти, когато разработва нови продукти. Например феновете казаха, че искат повече портове на Мас и вече е налице преработения MacBook Pro. Искаха оригинални части за ремонт на своите устройства и в крайна сметка Apple обяви, че това ще стане факт.

Стив Джобс никога не би направил такова нещо. Той беше по-харизматичен и маркетингов гений, но Тим Кук е много по-добър главен изпълнителен директор от гледна точка на приходите и използваемостта на продукта. Въпреки пандемията от COVID-19, Apple успя да остане най-ценната компания в света от няколко години, но е време за промяна.

Тим Кук в крайна сметка се оттегля от поста на главен изпълнителен директор на Apple.

Според запознати източници, които желаят да останат анонимни, Кук смята да го направи през 2026 година. В скорошно интервю той каза, че не се вижда като главен изпълнителен директор на Apple след десетилетие, а Марк Гурман посочи в седмичния си бюлетин, че в компанията се смята, че Кук иска да остане само за една основна продуктова категория и това е AR/VR.

Според слуховете Apple планира да пусне слушалки със смесена реалност някъде между края на 2022 и началото на 2023 година, а устройство, наречено Apple Glass, също се очаква да дебютира през 2025 година. Това съответства на слуховете за оттегляне на Кук през 2026 година. Има обаче още една причина за това му решение. На няколко пъти се говореше, че Тим Кук ще се кандидатира за президент на САЩ и може би кампанията за спечелване на първичните избори на Демократическата партия през 2028 година е в основата на тази стъпка.

Кук има платформата и средствата за това и като един от най-добрите изпълнителни директори на всички времена, надали ще му е трудно да стъпи в Овалния кабинет на Белия дом. Все пак обаче, да не забравяме, че това са само спекулации.

Кой ще замести Тим Кук? Някои източници, запознати с въпроса, твърдят, че избраният човек е Джеф Уилямс. Той е главен оперативен директор на Apple от декември 2015 година. Напоследък Уилямс се появява на основните доклади на компанията по-често от обикновено, има доверието на всички изпълнителни директори и е трудолюбив и готов да прави компромиси заради компанията. Все пак единствено времето ще покаже дали всичко това е истина, а до 2026 година има още доста.