Apple много закъсня да се включи в конкурентната битка за смарт високоговорителите, а дори и когато HomePod най-сетне се появи, първоначално се оказа разочарование, от гледна точка на свързаостта и контрола на интелигентни домакински уреди със Siri. Разбира се с времето всичко се подобри, но конкуренцията премина към различни размери говорители. Сега Apple представи HomePod mini, но интелигентният високоговорител с цена от 99 долара, идва с нови главоболия и периодични, необясними проблеми с интернет връзката.

Всъщност смарт високоговорителят е такъв именно поради начина, по който се свързва с интернет и другите домашни устройства. Въпреки, че е възможно да се правят неща само в локалната мрежа, има действия, които работят само при активна интернет връзка. Без нея говорителят е просто един надценен такъв.

За съжаление точно това показват оплакванията на част от собствениците на HomePod mini, които съобщават, че получават един и същ отговор от Siri, когато помолят гласовия асистент да направи нещо: “Има проблем със свъзването с интернет”. За разлика от HomePod mini, големият модел изглежда не изпитва същите проблеми. Още по-лошо е, че потребителите са опитвали всички възможни методи, включително и тези, препоръчани от Apple, от нулиране на високоговорителя, до нулиране на рутера, но ако HomePod mini започне да работи, това е само за ден.

Единствената надежда е, че всички малки говорители все още са в гаранция, но това не обяснява случващото се. Възможно е да е софтуерен проблем, но е възможно и да е хардуерен такъв, а все още няма официално становище от страна на компанията.