Изберете страница

Смяната на батерията при по-старите модели iPhone може да реши проблемите с производителността им

Едно от най-честите оплаквания на потребителите на iPhone е забавянето на телефона с течение на времето, след пускане на новите версии на операционната система. Миналата седмица в Reddit се появи една интересна теория, свързана с това.

Както си спомняте, миналата година много потребители съобщиха, че техните iPhone 6s се самоизключват на случаен принцип. В следствие на това, Apple стартира програма за безплатна замяна на батерията на засегнатите устройства, твърдейки, че те са „много малко на брой“.

Няколко месеца по-късно обаче, Apple промени становището си, като потвърди, че броят на засегнатите потребители е значително повече, от първоначалните й предположения и пусна поправка, под формата на софтуерна актуализация, изтъквайки, че с iOS 10.2.1 случайните рестарти са намалени с 80% при iPhone 6s и със 70% при iPhone 6.

По това време се спекулираше, че актуализацията прави корекции в системното управление на захранването в iOS, но темата в Reddit, която визираме в тази статия, предлага някои доказателства за това как тази промяна в крайна сметка се отразява на производителността на самото устройство. Според постовете на потребители, след ъпдейта, производителността на телефоните, измерена с GeekBench е спаднала драстично, а самите те имат усещането за забавяне при използването им.

Няма да се спираме подробно на вскичките над 400 поста в темата, но идеята, която се промъква е, че след смяна на батерията, производителността на по-старите смартфони се повишава значително, както във всекидневната употреба, така и в бенчмарк тестовете.

Очевидно начинът, по който компанията се е опитала да фиксира проблемите с батерията е динамичен и променя максималната честота, спрямо напрежението. Потребителите твърдят, че Apple е затрупана с искания за замяна на батерията поради подобни проблеми с произволно самоизключване и вместо да ги удовлетвори, добавя в актуализациите си подобни „решения“, които просто фиктивно ги разрешават.

Ако смятате, че сте засегнати от подобен проблем, можете да използвате приложението CPU Dasher X, за да видите честотата на процесора и да прецените дали тя намалява със спадане на заряда на батерията.

Докато Apple твърди, че използването на режима за ниска консумация на енергия може да забави устройството, за да спести батерия, то изгледжда със своите софтуерни добавки, тя прави точно това, като засяга потребителите, без да ги е уведомила. Всъщност тези проблеми не са дефекти. Животът на батерията, според самата компания е около 2 години, в зависимост от циклите на презареждане, което означава, че много от по-старите устройства вече са извън този период и се нуждаят от замяната й. Apple има подобна практика с MacBook, чиято производителност е обвързана с износването на батерията и macOS работи за оптимизирането на поризводителността, спрямо живота на батерията. Ако се питате защо iPhone 7 и по-новите модели нямат подобни проблеми, то отговорът се крие в структурата на чиповете А10 и А11, чиито ядра обработват задачите с висока интензивност и ниска мощност, а тази настройка спомага за компенсиране на производителността и живота на батерията.

В крайна семтка, ако все още използвате iPhohe 6/6s, нова батерия би била едно добро решение, в случай че не планирате покупката на ново устройство скоро.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This