Изберете Страница

Смяната на батерията при по-старите модели iPhone може да реши проблемите с производителността им

Едно от най-честите оплаквания на потребителите на iPhone е забавянето на телефона с течение на времето, след пускане на новите версии на операционната система. Миналата седмица в Reddit се появи една интересна теория, свързана с това.

Както си спомняте, миналата година много потребители съобщиха, че техните iPhone 6s се самоизключват на случаен принцип. В следствие на това, Apple стартира програма за безплатна замяна на батерията на засегнатите устройства, твърдейки, че те са „много малко на брой“.

Няколко месеца по-късно обаче, Apple промени становището си, като потвърди, че броят на засегнатите потребители е значително повече, от първоначалните й предположения и пусна поправка, под формата на софтуерна актуализация, изтъквайки, че с iOS 10.2.1 случайните рестарти са намалени с 80% при iPhone 6s и със 70% при iPhone 6.

По това време се спекулираше, че актуализацията прави корекции в системното управление на захранването в iOS, но темата в Reddit, която визираме в тази статия, предлага някои доказателства за това как тази промяна в крайна сметка се отразява на производителността на самото устройство. Според постовете на потребители, след ъпдейта, производителността на телефоните, измерена с GeekBench е спаднала драстично, а самите те имат усещането за забавяне при използването им.

Няма да се спираме подробно на вскичките над 400 поста в темата, но идеята, която се промъква е, че след смяна на батерията, производителността на по-старите смартфони се повишава значително, както във всекидневната употреба, така и в бенчмарк тестовете.

Очевидно начинът, по който компанията се е опитала да фиксира проблемите с батерията е динамичен и променя максималната честота, спрямо напрежението. Потребителите твърдят, че Apple е затрупана с искания за замяна на батерията поради подобни проблеми с произволно самоизключване и вместо да ги удовлетвори, добавя в актуализациите си подобни „решения“, които просто фиктивно ги разрешават.

Ако смятате, че сте засегнати от подобен проблем, можете да използвате приложението CPU Dasher X, за да видите честотата на процесора и да прецените дали тя намалява със спадане на заряда на батерията.

Докато Apple твърди, че използването на режима за ниска консумация на енергия може да забави устройството, за да спести батерия, то изгледжда със своите софтуерни добавки, тя прави точно това, като засяга потребителите, без да ги е уведомила. Всъщност тези проблеми не са дефекти. Животът на батерията, според самата компания е около 2 години, в зависимост от циклите на презареждане, което означава, че много от по-старите устройства вече са извън този период и се нуждаят от замяната й. Apple има подобна практика с MacBook, чиято производителност е обвързана с износването на батерията и macOS работи за оптимизирането на поризводителността, спрямо живота на батерията. Ако се питате защо iPhone 7 и по-новите модели нямат подобни проблеми, то отговорът се крие в структурата на чиповете А10 и А11, чиито ядра обработват задачите с висока интензивност и ниска мощност, а тази настройка спомага за компенсиране на производителността и живота на батерията.

В крайна семтка, ако все още използвате iPhohe 6/6s, нова батерия би била едно добро решение, в случай че не планирате покупката на ново устройство скоро.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

81% от всички iPhone работят с iOS 16

81% от всички iPhone работят с iOS 16

81% от всички iPhone работят с iOS 16, която беше пусната през септември миналата година, сочи сайтът за разработчици на Apple, броени дни преди премиерата на iOS 17. 13% са устройствата с iOS 15, която все още получава корекции за сигурност и само 6% работят с...

Няколко нови Mac ще бъдат обявени в едно от най-дългите в историята на Apple WWDC събития следващата седмица

Няколко нови Mac ще бъдат обявени в едно от най-дългите в историята на Apple WWDC събития следващата седмица

Няколко нови Mac ще бъдат обявени в едно от най-дългите в историята на Apple WWDC събития следващата седмица, твърди журналистът от Bloomberg Марк Гърман. В пост в Twitter Гърман сподели, че тазгодишната основна бележка ще се фокусира върху обявяването на “няколко”...

Четири от петте най-продавани флагмани за първото тримесечие на 2023 са iPhone

Четири от петте най-продавани флагмани за първото тримесечие на 2023 са iPhone

Четири от петте най-продавани флагмани за първото тримесечие на 2023 са iPhone, сочи доклад на Cnalys. Най-търсен е iPhone 14 Pro Max, следван от iPhone 14 Pro, iPhone 14 и iPhone 13. 31% от всички доставени от януари до март смартфони са били премиум устройства с...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This