Изберете страница

Слуховете за iPhone 14 или Apple и нейната маркетонгова стратегия по отношение на чиповете

Всяка година Apple обявява ново поколение iPhone. Понякога то идва с чисто нов дизайн, понякога не, но единственото нещо, което знаем със сигурност е, че новият iPhone ще включва нов чип. Затова и когато видях последните слухове за това, че два от моделите в серията iPhone 14, ще пристигнат с миналогодишния чип A15 Bionic, инстинктивната ми реакция беше, че това просто не е възможно. Оказва се обаче, че компанията го е правила и преди и всичко е свързано с маркетинг.

Стратегията зад имената на чиповете на Apple

Тъй като iPhone 4 беше представен през 2010 година с първия персонализиран чип на Apple, наречен А4, новите чипове, които се появиха след това винаги следваха същата номерация – А5, А6, А7 и т.н. Въпреки това през 2012 година Apple трябваше да създаде по-мощен чип за новия iPad от трето поколение, който беше първият с Retina дисплей с висока разделителна способност. Този чип беше базиран изцяло на А5 от iPhone 4s и iPad 2, но новата версия имаше четириядрен графичен процесор, докато оригиналният чип имаше двуядрен такъв.

За да ги разграничи и да направи новият да звучи по-мощно, Apple го нарече А5Х. Оттогава всички нови чипове, създадени специално за iPad имат Х в името си, като начин да покажат, че са по-бързи поради по-мощния си графичен процесор и повече RAM. Тази стратегия се използваше до 2018 година, когато Apple пусна третото поколение iPad Pro с чипа А12Х.

През 2020 година, вместо да създаде по-мощна версия на чипа А13 за новия iPad Pro, Apple просто използва повторно същия чип А12Х от iPad Pro 2018, но този път с активирано допълнително ядро на GPU. Тази промяна беше достатъчна за компанията, за да ребрандира чипа като A12Z Bionic.

Когато Apple най-сетне реши да мигрира Мас от процесорите на Intel към собствените Apple Silicon, те отново се нуждаеха от знаково име, за да подчертаят, че са по-мощни и различни от всичко, правено до сега. Така компанията измисли чипа М1.

Въпреки това отвътре М1 е това, което Apple би нарекла А14Х в миналото, тъй като чипът в най-новите iMac и MacBook Air, по същество е А14 чипът на iPhone 12 с повече CPU и GPU ядра. След това Apple създаде по-мощните варианти M1 Pro, M1 Max и M1 Ultra, всичките базирани на един и същ А14 чип.

Името М1 стана изключително привлекателно, а Apple успешно използва маркетинга в своя полза за пореден път, за да направи дори най-малките промени да звучат като нещо голямо. Разбира се компанията спокойно може да направи това и с чиповете на iPhone 14.

Всъщност в момента има две различни версии на чипа A15 Bionic, въпреки че не се рекламират с различни имена. Стандартният A15 Bionic, използван в моделите iPhone 13 и iPad mini 6 има шестядрен CPU и петядрен GPU с 4 GB RAM, а моделите iPhone 13 Pro са с подобрен A15 Bionic с шестдрен графичен процесор и 6 GB RAM.

Това допълнително GPU ядро дава на iPhone 13 Pro с около 34% повече графична мощност в сравнение с iPhone 13, докато 6 GB RAM гарантира, че повече приложения могат да останат във фонов режим за по-дълго.

Не е ясно защо Apple ще използва чипа A15 Bionic в два модела от следващото си поколение iPhone 14. Това може да е свързано с недостиг на компоненти, или компанията просто е осъзнала, че повечето средни потребители дори няма да забележат разликата между чисто нов чип А16 и сегашният А15.
Въпреки това, когато кажем, че някои модели iPhone 14 ще имат чип A15 Bionic, това не означава, че той ще е същия чип като този на iPhone 13. Apple може да използва висок клас версия на своя чип с по-добър GPU и 6 GB RAM и да го нарече А15Х, точно както направи с чипа А12Z в iPad Pro 2020. Компанията може да го нарече и А16 и да създаде нов чип с различна архитектура, наречен A16 Pro, както правеше в миналото с чиповете на Мас.

Apple Watch Series 7 има същия процесор като Series 6, но чиповете са наречени Apple S6 и Apple S7 поради малки вътрешни промени, които са направени в SoC. Всъщност какъвто и да е чипът на iPhone 14, маркетинговият екип на гиганта със сигерност има нещо предвид, за да звучи той като чисто нов и отново да привлече вниманието на потребителите, които с радост ще си купят следващия iPhone, защото така работи маркетинговата стратегия на Apple.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This