Изберете Страница

Слуховете за iPhone 14 или Apple и нейната маркетонгова стратегия по отношение на чиповете

Всяка година Apple обявява ново поколение iPhone. Понякога то идва с чисто нов дизайн, понякога не, но единственото нещо, което знаем със сигурност е, че новият iPhone ще включва нов чип. Затова и когато видях последните слухове за това, че два от моделите в серията iPhone 14, ще пристигнат с миналогодишния чип A15 Bionic, инстинктивната ми реакция беше, че това просто не е възможно. Оказва се обаче, че компанията го е правила и преди и всичко е свързано с маркетинг.

Стратегията зад имената на чиповете на Apple

Тъй като iPhone 4 беше представен през 2010 година с първия персонализиран чип на Apple, наречен А4, новите чипове, които се появиха след това винаги следваха същата номерация – А5, А6, А7 и т.н. Въпреки това през 2012 година Apple трябваше да създаде по-мощен чип за новия iPad от трето поколение, който беше първият с Retina дисплей с висока разделителна способност. Този чип беше базиран изцяло на А5 от iPhone 4s и iPad 2, но новата версия имаше четириядрен графичен процесор, докато оригиналният чип имаше двуядрен такъв.

За да ги разграничи и да направи новият да звучи по-мощно, Apple го нарече А5Х. Оттогава всички нови чипове, създадени специално за iPad имат Х в името си, като начин да покажат, че са по-бързи поради по-мощния си графичен процесор и повече RAM. Тази стратегия се използваше до 2018 година, когато Apple пусна третото поколение iPad Pro с чипа А12Х.

През 2020 година, вместо да създаде по-мощна версия на чипа А13 за новия iPad Pro, Apple просто използва повторно същия чип А12Х от iPad Pro 2018, но този път с активирано допълнително ядро на GPU. Тази промяна беше достатъчна за компанията, за да ребрандира чипа като A12Z Bionic.

Когато Apple най-сетне реши да мигрира Мас от процесорите на Intel към собствените Apple Silicon, те отново се нуждаеха от знаково име, за да подчертаят, че са по-мощни и различни от всичко, правено до сега. Така компанията измисли чипа М1.

Въпреки това отвътре М1 е това, което Apple би нарекла А14Х в миналото, тъй като чипът в най-новите iMac и MacBook Air, по същество е А14 чипът на iPhone 12 с повече CPU и GPU ядра. След това Apple създаде по-мощните варианти M1 Pro, M1 Max и M1 Ultra, всичките базирани на един и същ А14 чип.

Името М1 стана изключително привлекателно, а Apple успешно използва маркетинга в своя полза за пореден път, за да направи дори най-малките промени да звучат като нещо голямо. Разбира се компанията спокойно може да направи това и с чиповете на iPhone 14.

Всъщност в момента има две различни версии на чипа A15 Bionic, въпреки че не се рекламират с различни имена. Стандартният A15 Bionic, използван в моделите iPhone 13 и iPad mini 6 има шестядрен CPU и петядрен GPU с 4 GB RAM, а моделите iPhone 13 Pro са с подобрен A15 Bionic с шестдрен графичен процесор и 6 GB RAM.

Това допълнително GPU ядро дава на iPhone 13 Pro с около 34% повече графична мощност в сравнение с iPhone 13, докато 6 GB RAM гарантира, че повече приложения могат да останат във фонов режим за по-дълго.

Не е ясно защо Apple ще използва чипа A15 Bionic в два модела от следващото си поколение iPhone 14. Това може да е свързано с недостиг на компоненти, или компанията просто е осъзнала, че повечето средни потребители дори няма да забележат разликата между чисто нов чип А16 и сегашният А15.
Въпреки това, когато кажем, че някои модели iPhone 14 ще имат чип A15 Bionic, това не означава, че той ще е същия чип като този на iPhone 13. Apple може да използва висок клас версия на своя чип с по-добър GPU и 6 GB RAM и да го нарече А15Х, точно както направи с чипа А12Z в iPad Pro 2020. Компанията може да го нарече и А16 и да създаде нов чип с различна архитектура, наречен A16 Pro, както правеше в миналото с чиповете на Мас.

Apple Watch Series 7 има същия процесор като Series 6, но чиповете са наречени Apple S6 и Apple S7 поради малки вътрешни промени, които са направени в SoC. Всъщност какъвто и да е чипът на iPhone 14, маркетинговият екип на гиганта със сигерност има нещо предвид, за да звучи той като чисто нов и отново да привлече вниманието на потребителите, които с радост ще си купят следващия iPhone, защото така работи маркетинговата стратегия на Apple.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Цената на iPhone 14 може да започва от 799 долара

Цената на iPhone 14 може да започва от 799 долара

С наближаване на премиерата на iPhone 14, слуховете за новите мадели стават все повече и повече. Последните визират цената им и твърдят, че тя може да започва от 799 долара. Информацията пристига с любезното съдействие на корейския блог Naver и сочи, че iPhone 14 ще...

Apple може да пусне iPadOS 16 месец след iOS 16

Apple може да пусне iPadOS 16 месец след iOS 16

Откакто Apple създаде iPadOS, актуализациите на софтуера за таблети излизаха заедно с тези за iPhone, това обаче може да се промени следващия месец, твърди Bloomberg. Apple планира да отложи пускането на iPadOS 16 с около месец, в сравнение с iOS 16, която ще излезе...

Разликите между iPhone 14 и 14 Pro се задълбочават

Разликите между iPhone 14 и 14 Pro се задълбочават

Разликите между iPhone 14 и 14 Pro се задълбочават – Pro моделите ще имат и по-добър OLED панел, твърдят последните слухове. Samsung Display ще използва по-усъвършенствани материали за панелите на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max, пише The Elec. Samsung ще използва...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This