Ако погледнем докладите за приходите на Apple, не можем да не забележим, че разходите за научноизследователска и развойна дейност са се увеличили с впечатляваща сума. По време на доклада за последното тримесечие стана ясно, че Apple е изхарчила 3.7 милиарда долара в тази област, което само за сравнение това е повече от целия бюджет за нея през 2012 година. Reuters наскоро съобщи, че компанията е придобила стартъп с опит в производството на лещи за интелигентни очила, а това ни напомня за твърденията на известния анализатор Минг-Чи Куо, че следващото „голямо нещо“ на Apple ще бъдат именно AR очила.

Новопридобитата компания е базираният в Колорадо стартъп Akonia Holographics, чиято технология позволява тънки прозрачни стъкла да показват живи и полноцветни, широкообхватни изображения, а портфолиото й включва над 200 патента, свързани с холографски системи и материали. Това е ясен признак, че Apple ще може да се справи с едно от най-големите предизвикателства в хардуера на AR – произвеждането на кристално чисти оптични дисплеи, толкова тънки и леки, за да се поберат в очила и с достатъчно ярки изображения, за изполване на открито при относително ниска цена за масово произовдство.

„Днес мога да ви кажа, че самата технология за направата на интелигентни очила не същестувва, или не е така качествена“ каза Кук през октомври миналата година, но дали нещата вече не са се променили?