Всички очакваме с нетрпение събитието, на което Apple най-сетне ще разкрие десетия си юбилеен модел iPhone, както и да се нарича той, но компанията вече работи върху следващото поколение, което ще излезе през 2018 година. В тази връзка, един доклад от веригата за доставки на компоненти на компанията подсказва нова функция – камера, предлагаща резолюция над 12 мегапиксела.

Тайванският сайт Digitimes твърди, че Apple вече е направила поръчка за модули за камера с по-висока разделителна способност, а оставащите едва няколко дни до премиерата на тазгодишните модели, изключват употребата им в тях.

Гигантът ще използва производствения капацитет за модули над 12 мегапиксела във фабриката на Largan Precision в централен Тайван, която е специализирана именно в изработката на модули за лещи на смартфони. Според доклада, тя отговаря на изискванията и за минимална цена на Apple. Всъщност новият завод в Тайчунг е проектиран да посрещне месечен производствен капацитет от 600 милиона модула, надвишаващ 6 пъти сегашните възможности на Largan и ще започне производството през октомври тази година. В доклада се посочва още, че първоначално то ще бъде с по-малък обем и ще се увеличи през последното тримесечие.

Разбира се тези модули може да се предназначени и за iPad, но както знаем, Apple почти винаги въвежда новите си технологии първо в iPhone.

До сега компанията избягваше да играе мегапикселовата игра, наложена от останалите производители, оставайки доста под спецификациите, предлагани в някои от Android устройствата и с основателна причина. Докато по-високата разделителна способност звучи добре на хартия, то увеличаването на пикселите в сензор със същия размер, може в действителност да доведе до влошаване на качеството на изображението, особено при слаба осветеност. Сензорите с малка плътност са ключът към най-доброто качество, а iPhone разчита на комбинацията от скромни цифри що се отнася до мегапикселите и сензори, по-големи от средните за смартфони. Една от възможностите е, че Apple планира да монтира още по-големи сензори в бъдещите си смартфони, въпреки че пространството е ограничено.

Largan отказа да коментира обявената от компанията поръчка, но главният й изпълнителен директор Лин Ен Пинг потвърди, че новата фабрика ще бъде фокусирана върху модули за камера с двойни или множество обективи, голяма апертура и 3D сензори.